Geography MCQ question and answer for Competitive exams


1) Bangkok is situated on the bank of which river?


a) Chao Phraya
b) Tagus
c) Danube
d) Tigris

Ans:- a) Chao Phraya.

2) Which Indian City is known as the city of Joy?


a) Kolkata
b) Nagpur
c) Jaipur
d) Manipur

Ans:- a) Kolkata.

3) Lisbon is situated on the bank of which river?


a) Seine
b) Danube
c) Tigris
d) Tagus

Ans:- d) Tagus.

4) Which of the following Indian states doesn't share it's boundary with Myanmar?


a) Assam
b) Nagaland
c) Mizoram
d) Arunachal Pradesh

Ans:- a) Assam.

5) The Grand Canyon is located in which country?


a) USA
b) Australia
c) Russia
d) Canada

Ans:- a) USA.

6) Tokyo is situated on the bank of which river?


a) Arakava
b) Thames
c) Lam Tsuen
d) Seine

Ans:- a) Arakava.

7) Which of the following is the largest lake in Africa by area?


a) Baikal
b) Superior
c) Ontario
d) Victoria

Ans:- d) Victoria.

8) Which Indian city is known as Gateway to the Dooars?


a) Siliguri
b) Manali
c) Udaipur
d) Vadodara

Ans:- a) Siliguri.

9) Which is the largest river delta in Europe?


a) Rhine
b) Mackenzie
c) Volga
d) Danube

Ans:- c) Volga.

10) Which of the following countries has largest reserves of oil in the World?


a) Iran
b) Venezuela
c) Iraq
d) Saudi Arabia

Ans:- b) Venezuela.

11) Rome is situated on the bank of which river?


a) Mississippi
b) Danube
c) Tigris
d) Tiber

Ans:- d) Tiber.

12) Which Indian city is known as Gold Capital of India?


a) Manipur
b) Rangpur
c) Udaipur
d) Thrissur

Ans:- d) Thrissur.

13) Lake vostok is located in?


a) Asia
b) Europe
c) Africa
d) Antarctica

Ans:- d) Antarctica.

14) Which of the following is the largest inland saline water lake in India?


a) Lonar
b) Loktak
c) Manasbal
d) Sambhar

Ans:- d) Sambhar.

15) Which Indian city is known as Pink city?


a) Jaipur
b) Hawrah
c) Ladakh
d) Manipur

Ans:- a) Jaipur.

16) Port Blair is the capital of which union territory?


a) Andaman and Nicobar island
b) Lakshadweep
c) Puducherry
d) Dadra and Nagar Haveli

Ans:- a) Andaman and Nicobar island.

17) Lonar lake is situated in which state?


a) Manipur
b) Maharashtra
c) Mizoram
d) Rajasthan

Ans:- b) Maharashtra.

18) Liverpool city is situated on the bank of which river?


a) Clyde
b) Nile
c) Mersey
d) Tigris

Ans:- c) Mersey.

19) What is the capital of Uttarakhand?


a) Haridwar
b) Lucknow
c) Dehradun
d) Mussoorie

Ans:- c) Dehradun.

20) Lake Victoria is located in?


a) Africa
b) Asia
c) America
d) Europe

Ans:- a) Africa.

21) Which is the largest hot desert in the World?


a) Thar
b) Sahara
c) Gobi
d) Atacama

Ans:- b) Sahara.

22) What is the capital of Talangana?


a) Chennai
b) Chandigarh
c) Hyderabad
d) Bhopal

Ans:- c) Hyderabad.

23) The Palk strait and Gulf of Mannar separates India from which country?


a) Sri Lanka
b) Myanmar
c) Maldives
d) Afghanistan

Ans:- a) Sri Lanka.

24) Lahore is situated on the bank of which river?


a) Indus
b) Ravi
c) Danube
d) Nile

Ans:- b) Ravi.

25) Which of the following lake in India is known as the "Queen of Lake"?


a) Loktak
b) Subhas Sarovar
c) Chilika
d) Sasthamkotta

Ans:- d) Sasthamkotta.

26) What is the capital of Gujarat?


a) Surat
b) Rajkot
c) Gandhinagar
d) Ahmadabad

Ans:- c) Gandhinagar.

27) Nagaland shares it's international border with which country?


a) Bhutan
b) Nepal
c) Myanmar
d) Bangladesh

Ans:- c) Myanmar.

28) Which strait divides Europe from Africa?


a) Bosporus
b) Bering
c) Gibraltar
d) None of the above

Ans:- c) Gibraltar.

29) Which is the largest and the highest plateau of the world?


a) Giza plateau
b) Tibetan plateau
c) Kari plateau
d) Colorado plateau

Ans:- b) Tibetan plateau.

30) London is situated on the bank of which river?


a) Seine
b) Lam Tsuen
c) Mississippi
d) Thames

Ans:- d) Thames.

31) The famous chilika lake is located in?


a) Mizoram
b) Manipur
c) Rajasthan
d) Odisha

Ans:- d) Odisha.

32) Pulicat lake is situated in which state?


a) West Bengal
b) Maharashtra
c) Andhra Pradesh
d) Rajasthan

Ans:- c) Andhra Pradesh.

33) Amsterdam is situated on the bank of which river?


a) Avon
b) Amstel
c) Tigris
d) Danube

Ans:- b) Amstel.

34) Gairsain is the summer capital of which of the following state?


a) Uttarakhand
b) Himachal Pradesh
c) Jammu and Kashmir
d) Sikkim

Ans:- a) Uttarakhand.

35) The Redcliffe line demarcates India's border with which country?


a) Pakistan
b) Bangladesh
c) Afghanistan
d) China

Ans:- a) Pakistan.

36) Vienna is situated on the bank of which river?


a) Seine
b) Tigris
c) Tagus
d) Danube

Ans:- d) Danube.

37) Area wise the largest lake of India is?


a) Vembanad
b) Sambhar
c) Dal
d) Chilika

Ans:- a) Vembanad.

38) Lake volta is located in which country?


a) Ghana
b) Sudan
c) Mexico
d) Ethiopia

Ans:- a) Ghana.

39) Which Indian city is known as the Adventure capital of India?


a) Rishikesh
b) Manali
c) Tawang
d) Ladakh

Ans:- a) Rishikesh.

40) The Sundarban stretch to which neighbouring country of India?


a) China
b) Nepal
c) Bangladesh
d) Myanmar

Ans:- c) Bangladesh.

41) Hong Kong is situated on the bank of which river?


a) Mississippi
b) Thames
c) Lam Tsuen
d) Seine

Ans:- c) Lam Tsuen.

42) Which of the following is the smallest lake in India?


a) Manasbal
b) Pookode
c) Lonar
d) Loktak

Ans:- b) Pookode.

43) Which of the following is the largest coastal saline water lake in India?


a) Vembanad
b) Sambhar
c) Wular
d) Chilika

Ans:- d) Chilika.

44) Which Indian city is known as the city of Spices?


a) Nagpur
b) Thrissur
c) Mumbai
d) Kozhikode

Ans:- d) Kozhikode.

45) Hussain Sagar lake is located in which state?


a) Telangana
b) Maharashtra
c) West Bengal
d) Rajasthan

Ans:- a) Telangana.

46) Which Indian city is known as the Athens of the East?


a) Mumbai
b) Madurai
c) Jaipur
d) Nagpur

Ans:- b) Madurai.

47) Which of the following is the deepest lake in the world?


a) Michigan
b) Hudson
c) Loktak
d) Baikal

Ans:- d) Baikal.

48) Cairo city is located on the bank of which river?


a) Clyde
b) Yamuna
c) Tigris
d) Nile

Ans:- d) Nile.

49) Which Indian state doesn't share it's boundary with Bangladesh?


a) Manipur
b) Assam
c) West Bengal
d) Tripura

Ans:- a) Manipur.

50) Which is the longest beach in India?


a) Marina Beach
b) Juhu Beach
c) Palolem Beach
d) Varkala Beach

Ans:- a) Marina Beach.

51) Which of the following is the largest glacier in Asia?


a) Siachen glacier
b) Hispar glacier
c) Engilchek glacier
d) Hunku glacier

Ans:- a) Siachen glacier.

52) Kolleru lake is located in which state?


a) Rajasthan
b) West Bengal
c) Andhra Pradesh
d) Maharashtra

Ans:- c) Andhra Pradesh.

53) Lake Natron is located in?


a) Antarctica
b) Asia
c) South America
d) Africa

Ans:- d) Africa.

54) The Great Bear lake is situated in?


a) Mexico
b) French Guiana
c) South Sudan
d) Canada

Ans:- d) Canada.

55) Which Indian city is known as the city of Weavers?


a) Udaipur
b) Jaipur
c) Surat
d) Panipat

Ans:- d) Panipat.

56) Which Country was previously known as Ceylon?


a) Sri Lanka
b) Nepal
c) Malaysia
d) China

Ans:- a) Sri Lanka.

57) Ranchi is the capital of which state?


a) Bihar
b) Odisha
c) Jharkhand
d) Chhattisgarh

Ans:- c) Jharkhand.

58) Which of the following states doesn't share its international border with Pakistan?


a) Uttar Pradesh
b) Jammu and Kashmir
c) Punjab
d) Gujarat

Ans:- a) Uttar Pradesh.

59) Glasgow is situated on the bank of which river?


a) Tigris
b) Yamuna
c) Clyde
d) Nile

Ans:- c) Clyde.

60) New York is situated on the bank of which river?


a) Rhine
b) Danube
c) Nile
d) Hudson

Ans:- d) Hudson.

61) Which of the following is the largest freshwater lake in India?


a) Chilika
b) Dal
c) Loktak
d) Wular

Ans:- d) Wular.

62) The famous Renuka Lake is located in?


a) Himachal Pradesh
b) Maharashtra
c) Rajasthan
d) West Bengal

Ans:- a) Himachal Pradesh.

63) Lake Titicaca is located in?


a) South America
b) Antarctica
c) North America
d) Africa

Ans:- a) South America.

64) Which Indian city is known as the Yoga Capital of the World?


a) Mumbai
b) Hawrah
c) Vadodara
d) Rishikesh

Ans:- d) Rishikesh.

65) Rabindra Sarovar lake is situated in which state?


a) West Bengal
b) Maharashtra
c) Telengana
d) Rajasthan

Ans:- a) West Bengal.

66) Which Indian city is known as Pearl city of India?


a) Trivandrum
b) Manali
c) Thoothukudi
d) Mumbai

Ans:- c) Thoothukudi.

67) Where is Mount Kalimanjaro located?


a) Tanzania
b) Uzbekistan
c) Afghanistan
d) Kazakhstan

Ans:- a) Tanzania.

68) Which Ocean is S shaped?


a) Indian
b) Atlantic
c) Mediterranean
d) Pacific

Ans:- b) Atlantic.

69) Which is the highest mountain in Africa?


a) Matterhorn
b) K2
c) Elbrus
d) Kilimanjaro

Ans:- d) Kilimanjaro.

70) How many Indian states share border with Bhutan?


a) 4
b) 5
c) 2
d) 3

Ans:- a) 4

71) Chandigarh is the capital of which Indian state/states?


a) Punjab
b) Haryana
c) Odisha
d) Both (a) and (b)

Ans:- d) Both (a) and (b).

72) Melbourne city is situated on the bank of which river?


a) Tigris
b) Danube
c) Yarra
d) Mississippi

Ans:- c) Yarra.

73) Which of the following is the highest lake in India?


a) Chilika
b) Vembanad
c) Wular
d) Cholamu

Ans:- d) Cholamu.

74) Which Indian city is known as the city of Diamonds?


a) Vadodara
b) Surat
c) Shimla
d) Trivandrum

Ans:- b) Surat.

75) Which Indian city is known as city of Lakes?


a) Rangpur
b) Manipur
c) Thrissur
d) Udaipur

Ans:- d) Udaipur.

76) New Orleans city is situated on the bank of which river?


a) Mississippi
b) Thames
c) Seine
d) Potomac

Ans:- a) Mississippi.

77) Paris is situated on the bank of which river?


a) Seine
b) Thames
c) Mississippi
d) Danube

Ans:- a) Seine.

78) Which of the following Indian states doesn't share boundary with Bangladesh?


a) Manipur
b) Assam
c) West Bengal
d) Meghalaya

Ans:- a) Manipur.

79) Which is the longest river in Asia?


a) Yellow river
b) Yangtze
c) Yamuna
d) Ganges

Ans:- b) Yangtze.

80) The Great Plains is located in which among the following Countries?


a) India
b) Australia
c) USA
d) Russia

Ans:- c) USA.

81) Lake Huron is located in?


a) Africa
b) North America
c) Asia
d) South America

Ans:- b) North America.

82) Which city is known as Dollar city of India?


a) Tiruppur
b) Jaipur
c) Hawrah
d) Mumbai

Ans:- a) Tiruppur.

83) Washington DC is situated on the bank of which river?


a) Potomac
b) Mississippi
c) Thames
d) Seine

Ans:- a) Potomac.

84) What is the capital of Lakshadweep?


a) Puducherry
b) Silvassa
c) Kozhikode
d) Kavaratti

Ans:- d) Kavaratti.

85) Which is the longest river in the world?


a) Ganga
b) Amazon
c) Irawadi
d) Nile

Ans:- d) Nile.

86) Which of the following Indian states doesn't share boundary with Nepal?


a) Jharkhand
b) Uttarakhand
c) Uttar Pradesh
d) Bihar

Ans:- a) Jharkhand.

87) Berlin is situated on the bank of which river?


a) Avon
b) Tigris
c) Danube
d) Spree

Ans:- d) Spree.

88) Which of the following is the deepest lake in India?


a) Manasbal
b) Lonar
c) Loktak
d) Pookode

Ans:- a) Manasbal.

89) The Dead Sea is a -


a) Brackish water lake
b) Fresh water lake
c) Saline water lake
d) None of the above

Ans:- c) Saline water lake.

90) Which Indian city is known as the Orange city of India?


a) Pune
b) Surat
c) Nagpur
d) Mumbai

Ans:- c) Nagpur.

91) The famous Nal Sarovar lake is located in which state?


a) Rajasthan
b) Gujarat
c) Maharashtra
d) West Bengal

Ans:- b) Gujarat.

92) Karachi is situated on the bank of which river?


a) Nile
b) Danube
c) Brahmaputra
d) Indus

Ans:- d) Indus.

93) Bengaluru is the capital of which state?


a) Tamil Nadu
b) Karnataka
c) Odisha
d) Maharashtra

Ans:- b) Karnataka.

94) On which lake is the world's only floating post office located?


a) Dal
b) Chilika
c) Loktak
d) Wular

Ans:- a) Dal.

95) Which of the following is the longest lake in the world?


a) Wular
b) Titicaca
c) Crater
d) Tanganyika

Ans:- d) Tanganyika.

96) Which Indian city is known as the Paris of the East?


a) Pune
b) Shimla
c) Mumbai
d) Puducherry

Ans:- d) Puducherry.

97) What is the largest lake in Australia?


a) MacLeod
b) Amadeus
c) Frome
d) Eyre

Ans:- d) Eyre.

98) The city of Baghdad is situated on the bank of which river?


a) Seine
b) Tigris
c) Danube
d) Tagus

Ans:- b) Tigris.

99) Which of the following is the largest fresh water lake in the world by surface area?


a) Chilika
b) Michigan
c) Baikal
d) Superior

Ans:- d) Superior.

100) The Country that shares largest boundary with India is?


a) China
b) Myanmar
c) Bhutan
d) Bangladesh

Ans:- d) Bangladesh.

101) The Blue Mountain Peak is located in which state of India?


a) Mizoram
b) Arunachal Pradesh
c) Nagaland
d) Manipur

Ans:- a) Mizoram.

102) What is the capital of Andhra Pradesh?


a) Bhopal
b) Amaravati
c) Patna
d) Raipur

Ans:- b) Amaravati.

103) Lake Michigan is located in which country?


a) India
b) Russia
c) USA
d) Canada

Ans:- c) USA.

104) Which among the following is the largest Delta in the world?


a) Danube Delta
b) Amazon Delta
c) Krishna Delta
d) Ganga-Brahmaputra Delta

Ans:- d) Ganga-Brahmaputra Delta.

105) India doesn't share terrestrial border with which of the following countries?


a) China
b) Afghanistan
c) Nepal
d) Sri Lanka

Ans:- d) Sri Lanka.

106) Which Indian city is known as city of Blood?


a) Tezpur
b) Mumbai
c) Jaipur
d) Hawrah

Ans:- a) Tezpur.

107) Sidney is situated on the bank of which river?


a) Parramatta
b) Thames
c) Mississippi
d) Danube

Ans:- a) Parramatta.

108) Which neighbouring country of India shares it's border with maximum number of Indian states?


a) Nepal
b) Myanmar
c) Bangladesh
d) Both (a) and (c)

Ans:- d) Both (a) and (c).

109) Which Indian city is known as Evergreen city of India?


a) Trivandrum
b) Manali
c) Vadodara
d) Shimla

Ans:- a) Trivandrum.

110) Which Indian city is known as the Queen of Mountains?


a) Ladakh
b) Tawang
c) Rishikesh
d) Mussoorie

Ans:- d) Mussoorie.

111) Which is the largest desert in the world?


a) Antarctic
b) Gobi
c) Atacama
d) Sahara

Ans:- a) Antarctic.

112) Which one city is the capital of New Zealand?


a) Napier
b) Mauritius
c) Wellington
d) Auckland

Ans:- c) Wellington.

113) Which is the largest river in the world in terms of discharge volume of water?


a) Ganges
b) Amazon
c) Niger
d) Mekong

Ans:- b) Amazon.

114) Which Indian city is known as the Artistic and cultural capital of India?


a) Udaipur
b) Kolkata
c) Rajasthan
d) Tezpur

Ans:- b) Kolkata.

115) The Blue Nile river is originates from which lake?


a) Lake Edward
b) Lake Victoria
c) Lake Albert
d) Lake Tana

Ans:- d) Lake Tana.


116) Death Vally is located in which desert?


a) Taklamakan Desert
b) Colorado Desert
c) Amargosa Desert
d) Mojave Desert

Ans:- d) Mojave Desert.

117) Which Indian city is known as the Oxford of the East?


a) Mumbai
b) Pune
c) Surat
d) Shimla

Ans:- b) Pune.

118) The Mississippi river flows in which continent?


a) North America
b) Asia
c) South America
d) Europe

Ans:- a) North America.

119) Which is the longest river of Europe?


a) Elbe
b) Danube
c) Rhine
d) Volga

Ans:- d) Volga.

লগতে চাওক-


































Post a Comment

0 Comments