Guwahati High Court JAA 2018 previous year question paper pdf

 


WRITTEN EXAMINATION (OBJECTIVE TYPE MULTIPLE CHOICE) FOR DIRECT RECRUITMENT OF JUNIOR 
ADMINISTRATIVE ASSISTANT FOR THE JUDICIAL ACADEMY, ASSAM

Date: 15/07/2018 (Sunday)
Total No. Of Questions :- 120
All questions Carry equal marks
Duration: Two hours
Total Marks: 100+20=120

[Assamese Segment (Question Nos. 101 to 120) is qualifying in nature.]

1. Where the Under-20 IAAF World Athletics event 2018 was conducted?

A) Russia
B) Finland
C) London
D) Sydney

Ans:- B) Finland

2. Hima Das, the World Under- 20 IAAF Champion in 400 meters race, belongs to -


A) Nagaon district of Assam
B) Kamrup district of Assam
C) Dibrugarh district of Assam
D) Cachar district of Assam

Ans:- A) Nagaon district of Assam

3. Who is the President of Croatia?

A) Margaret Graber
B) Vladimir Putin
C) Kolinda Graber Kitarovic
D) Isabel Martinez

Ans:- C) Kolinda Graber Kitarovic

4. Who is the first woman President of any independent country of the world?

A) Elisabeth Domotien
B) Sirimavo Bandarnaike 
C) Margaret Thatcher
D) Isabel Martinez

Ans:- D) Isabel Martinez

5. What is the State Bird of Assam ?

A) Sarus Crane
B) White winged Duck
C) House Sparrow
D) Great Hornbill 

Ans:- B) White winged Duck

6. Who is the captain of French football team?

A) Hugo LLoris
B) Luka Modric
C) Ivan Rakitic
D) Harry Kane

Ans:- A) Hugo LLoris

7. When did French team win its last football World Cup?

A) 2006
B) 2002
C) 1998
D) 1994

Ans:- C) 1998

8. Kylian Mbappe is a footballer of which of the following national team?

A) Germany
B) France
C) Argentina
D) Croatia

Ans:- B) France

9. Who is the director of the Judicial Academy, Assam?

A) Justice A. C. Upadhayay
B) Justice H. Roy
C) Justice A.K. Goswami
D) Justice U. Bhuyan

Ans:- A) Justice A. C. Upadhayay

10. Who is the President of Assam Sahitya Sabha ?

A) Imran Shah
B) Dhrubajyoti Bora 
C) Parmananda Rajbongshi
D) Rongbong Teron

Ans:- C) Parmananda Rajbongshi

11. In which district of Assam, the Pobitora Wildlife Sanctuary is situated?

A) Morigaon
B) Golaghat
C) Goalpara
D) Kokrajhar

Ans:- A) Morigaon

12. Who directed the film 'Titanic'?

A) Steven Spielberg 
B) James Cameron 
C) Christopher Nolan
D) Martin Scorsese

Ans:- B) James Cameron 

13. The 'Arjuna Award' is given to recognize outstanding achievement in which of the following streams?

A) Social Work
B) Sports
C) Drama
D) Literacy

Ans:- B) Sports

14. In which state Sepahijala Wildlife Century is situated-

A) Arunachal Pradesh
B) Assam
C) Nagaland
D) Tripura

Ans:- D) Tripura

15. Who was the captain of Indian Football team in the 1948 Summer Olympics?

A) Nirmal Chetri
B) Talimaren Ao
C) Subrata Bhattacharyya
D) Gauranga Biswas

Ans:- B) Talimaren Ao

16. Where is the headquarters of United Nations Organisation?

A) New York
B) Washington
C) Geneva
D) London

Ans:- A) New York

17. "God of Small Things" was written by whom?

A) Leo Tolstoy
B) Arundhati Roy
C) Justice Krishna Iyer
D) Pranoy Roy

Ans:- B) Arundhati Roy

18. In which state the 'Serchhip' city is situated -

A) Nagaland
B) Mizoram
C) Arunachal Pradesh
D) Manipur

Ans:- B) Mizoram

19. Who is the author of the Novel "A Suitable Boy"?

A) Khuswant Singh
B) Arundhati Roy
C) Vikram Seth
D) Amartya Sen

Ans:- C) Vikram Seth

20. Who was the only Indian to win the Noble prize in Literature-

A) J.C. Ghosh
B) Rabindra Nath Tagore
C) Vikram Sarabhai
D) Mother Teresa

Ans:- B) Rabindra Nath Tagore

21. What is the state animal of Assam?

A) Tiger
B) Indian rhinoceros
C) Indian Bison
D) Hoolock Gibbon

Ans:- B) Indian rhinoceros

22. Who invented computer?

A) Charles Babbage
B) Bill Gates
C) Charles Washington
D) Steve Jobs

Ans:- A) Charles Babbage

23. Which of the following is not a computer input device ?

A) Keyboard
B) TouchScreen
C) Computer Mouse
D) Printer

Ans:- D) Printer

24. What is the full form of RAM?

A) Relevant Access Memory
B) Rapid Access Memory
C) Random Access Memory
D) Random Alternative Memory

Ans:- C) Random Access Memory

25. What is the full form of ROM?

A) Read Only Memory
B) Random Only Memory
C) Rapid Only Memory
D) Review Only Memory

Ans:- A) Read Only Memory

26. A ________ is a group of independent computers attached to one another through communication media.

A) Network
B) Internet
C) Website
D) Video Conferencing

Ans:- B) Internet

27. WWW stands for?

A) World Width Web
B) White World Web
C) World White Web
D) World Wide Web

Ans:- D) World Wide Web

28. ISP stands for -

A) Internet Service Provider
B) International Service Provider
C) Internet Service Presentation
D) International Service Presenter

Ans:- A) Internet Service Provider

29. Collection of 1024 bytes is -

A) 1GB
B) 1MB
C) 1KB
D) 1TB

Ans:- C) 1KB

30. ________ is a process in which a user sends computer information from his computer to another computer through Modem.

A) Downloading
B) Uploading
C) Streaming
D) Networking

Ans:- B) Uploading

Choose the correct synonym (question number 31 to 40)

31. Postpone

A) Defy
B) Defer
C) Differ
D) Advance

Ans:- B) Defer

32. Pious

A) Afraid
B) Religious
C) Fateful
D) Peaceful

Ans:- B) Religious

33. Abolish

A) Finish
B) Cancel
C) Complete
D) Allow

Ans:- B) Cancel

34. Abandon

A) Cherish
B) Enlarge
C) Forsake
D) Keep

Ans:- C) Forsake

35. Paltry

A) Sufficient
B) Average
C) Poetry
D) Insignificant

Ans:- D) Insignificant

36. Busy

A) Fast
B) Lazy
C) Diligent
D) Occupied

Ans:- D) Occupied

37. Duplicity

A) Clever
B) Deceit
C) Repetition
D) Original

Ans:- B) Deceit

38. Relevant

A) Important
B) Pertinent
C) Similar
D) Significant

Ans:- B) Pertinent

39. Essential

A) Unavoidable
B) Desirable
C) Advisable
D) Beneficial

Ans:- A) Unavoidable

40. Eventually

A) Initially
B) Quickly
C) Ultimately
D) Suddenly

Ans:- C) Ultimately

Choose the correct antonym (question number 41 to 50)


41. Glory

A) Debasement
B) Ugly
C) Unhappy
D) Splendour

Ans:- A) Debasement

42. Difference

A) Acceptance
B) Dissimilarity
C) Discrimination
D) Resemblance

Ans:- D) Resemblance

43. Superiority

A) Inferiority
B) Similarity
C) Seniority
D) Urbanity

Ans:- A) Inferiority

44. Obscure

A) Pedantic
B) Explicit
C) Obnoxious
D) Implicit

Ans:- B) Explicit

45. Repulsive

A) Distasteful
B) Alluring
C) Compulsive
D) Submissive

Ans:- B) Alluring

46. Ambiguous

A) Doubtful
B) Confusing
C) Clear
D) Hiding

Ans:- C) Clear

47. Rigid

A) Habitual
B) Lenient
C) Tolerant
D) Plastic

Ans:- B) Lenient

48. Genuine

A) Artificial
B) Synthetic
C) Natural
D) Original

Ans:- A) Artificial

49. Frugal

A) Miserable
B) Poor
C) Extravagant
D) Happy

Ans:- C) Extravagant

50. Amicable

A) Friendly
B) Pleasant
C) Hostile
D) Mediation

Ans:- C) Hostile

Choose the correct spelling from the available options( question number 51 to 60)-


51. 

A) Desiese
B) Disease
C) Diesese
D) Diesease

Ans:- B) Disease

52. 

A) Bureau
B) Beureau
C) Beaurau
D) Buroue

Ans:- A) Bureau

53. 

A) Harassment
B) Harrassment
C) Herassment
D) Herrassment

Ans:- A) Harassment

54. 

A) Addmisible
B) Admisible
C) Addmissible
D) Admissible

Ans:- D) Admissible

55. 

A) Ladger
B) Ledger
C) Ledjer
D) Legder

Ans:- B) Ledger

56. 

A) Possessed
B) Posessed
C) Possesed
D) Posesed

Ans:- A) Possessed

57. 

A) Refrigeretor  
B) Refrigerator  
C) Refrigarator  
D) Refrigaretor

Ans:- B) Refrigerator  

58. 

A) Scurrilious  
B) Scurrilous  
C) Scurilous  
D) Scurrilus

Ans:- B) Scurrilous  

59. 

A) Eminance  
B) Eminience  
C) Eminence  
D) Emenence

Ans:- C) Eminence  

60. 

A) Loggerhades  
B) Loggerheds  
C) Logerheads  
D) Loggerheads

Ans:- D) Loggerheads


61. What is the plural form of 'Knife' -  

A. Knifes 
B. Knives  
C. Knivies  
D. Knifies

Ans:- B. Knives

62. What is the plural form of 'Phenomenon' - 

A. Phenomena
B. Phenomenons  
C. Phenomenones  
D. Phenomenas

Ans:- A. Phenomena

63. What is the plural form of 'Aircraft' - 

A. Aircrafts 
B. Aircraft  
C. Aircraftes  
D. Aerocrafts

Ans:- B. Aircraft

Fill up the blank with most appropriate tense (Q. No. 64 - 70)


64. The train ......... at Delhi Railway Station 3 hours late. 

A. has arrived
B. arrived  
C. had arrived  
D. was arriving

Ans:- B. arrived  

65. I ......... in Guwahati since I was a child.  

A. lived
B. was living  
C. did lived  
D. have been living

Ans:- A. lived

66. After living Nagan, we ......... on to Guwahati without stopping.  

A. had driven
B. drove  
C. Were driving  
D. have driven

Ans:- B. drove  
    

67. He ......... to school yesterday.  

A. walked
B. has been walking  
C. has walked  
D. walk

Ans:- A. walked

68. The woman ......... a new book this morning.  

A. buy
B. bought  
C. buyed  
D. purchase

Ans:- B. bought 

69. She ......... mojito this morning.  

A. drank
B. drink  
C. dranked  
D. drunk

Ans:- A. drank

70. Reshma ......... to Tinsukia last year.  

A. had went
B. went  
C. has went  
D. Gone

Ans:- B. went 

Fill up the blanks with most appropriate word (Q. No. 71 - 80)


71. I will write a letter to you tentatively ......... the dates of the programme.  

A. Involving
B. Indicating  
C. Guiding  
D. Alleging

Ans:- B. Indicating 

72. How much did it ......... to reach Dibrugarh by car.  

A. Cost
B. Charge  
C. Fare  
D. Rent

Ans:- A. Cost

73. He applied for and was ......... legal aid by Gauhati High Court.  

A. Allowed
B. Granted  
C. Awarded  
D. Offered

Ans:- B. Granted 

74. ......... by people perception it seems that the democracy has succeeded in India.  

A. Making 
B. Following
C. Understanding
D. Going

Ans:- D. Going

75. There are......... views on the question of giving bonus to the employees.

A. Divergent   
B. Independent  
C. Sympathetic  
D. Modest

Ans:- A. Divergent 

76. The ......... is working on wood.

A. Artist
B. Artisan
C. Artefact
D. Artiste

Ans:- B. Artisan
     

77. This book is a useful ......... to our library.  

A. Discovery
B. Addition  
C. Asset  
D. Treasure

Ans:- B. Addition 

78. He is a ............ dancer.

A. A skilled
B. An adept
C. An adapt
D. A expert

Ans:- A. A skilled

79. Rahim was ......... with a serious crime.

A. Accused
B. Convicted
C. Acquitted
D. Charged

Ans:- D. Charged

80. Freedom and equality are the ........... rights of every individual.

A. Incalculable
B. Inalienable
C. Calculable
D. Exclusive

Ans:- B. Inalienable

Choose the appropriate one word substitution of the following sentences (Q. No. 81 - 84)


81. Animal, that feeds on grass. 

A. Graminivorous 
B. Herbivorous
C. Carnivorous
D. Omnivorous

Ans:- A. Graminivorous 

82. Government by a small group of all powerful persons

A. Autocracy
B. Oligarchy
C. Anarchy
D. Monarchy

Ans:- B. Oligarchy

83. A remedy for all diseases

A. Antiseptic
B. Narcotic
C. Panacea
D. Alcohol

Ans:- C. Panacea

84. A folding umbrella generally used by ladies

A. Parasol
B. Aviary
C. Umbrella
D. Brolley

Ans:- A. Parasol

Complete the Series (Q. No. 85 - 90)


85. Look at this series: 5,8,13,11,14,19,..... - What number should come next

A. -2 
B. 17 
C. 0 
D. -3

Ans:- B. 17 

86. Look at this series: 6,15,13,17,26,...... What number should come next

A. 22 
B. 28 
C. 29 
D. 24

Ans:- D. 24

87. Look at this series: 21,3,24,6,30, ......... What number should come next

A. 3 
B. 5 
C. 4 
D. 7

Ans:- A. 3 

88. Look at this series; 100,107,207,214,421,428 ......... What number should come next

A. 842 
B. 442 
C. 435 
D. 849

Ans:- D. 849

89. Look at this series: 200,250,220,270,240,......... What number should come next

A. 260 
B. 290 
C. 210 
D. 280

Ans:- B. 290 

90. Look at this series: 45,51,57,53,59,65, ......... What number should come next

A. 61 
B. 63 
C. 71 
D. 69

Ans:- A. 61

91. Find the number of devisers of 1420

A. 13 
B. 10 
C. 14 
D. 12

Ans:- D. 12

92. Two successive discount of 10% and 20% are equivalent to a single discount of ......

A. 26% 
B. 25% 
C. 30% 
D. 28%

Ans:- D. 28%

93. Ramesh bought bananas @ half a dozen for a Rupee, how many for a rupee he should sell to gain profit of 20%?

A. 3 
B. 5 
C. 2 
D. 4

Ans:- B. 5

94. There is provision of food in the barrack for 1200 soldiers for 60 days. After 15 days, 200 soldiers leave the barrack. Remaining food will lasts for how many days?

A. 50 days 
B. 45 days 
C. 54 days 
D. 58 days

Ans:- C. 54 days

95. Ram is two years older than Shyam, who is twice as old as Rahim. If the total of the ages of Ram, Shyam and Rahim is 27, than how old is Shyam?

A. 12 years 
B. 9 years 
C. 15 years
D. 10 years

Ans:- D. 10 years

96. Ram's present age is two-fifth of the age of his mother. After eight years, he will be one-half of the age of his mother. How old is the mother at present?

A. 32 years 
B. 36 
C. 40 years 
D. 48 years

Ans:- C. 40 years

Choose the word that is the most essential part of the underlined word.


97. Car


A. AC 
B. Wheels 
C. Driver 
D. Boot

Ans:- B. Wheels 

98. School


A. Building 
B. Blackboard 
C. Teacher 
D. Report Card

Ans:- C. Teacher

99. Champion


A. Running 
B. Swiming 
C. Winning 
D. Singing

Ans:- C. Winning 

100. Court


A. Computer 
B. Judges 
C. Books 
D. Bar

Ans:- B. Judges

ASSAMESE SECTION:


উপযুক্ত শব্দ বাছি তলৰ ফকৰা-যোজনাবোৰ সম্পূৰ্ণ কৰক:-


101. অতি ......... হত লংকা । 

A. গৰ্বে
B. ভক্তি  
C. দর্পে  
D. অহংকাৰে

Ans:- C. দর্পে  

102.  ............. ৰো পিছলে পাৱ, সজ্জনৰো বুৰে নাও ।  

A. ব্রাঘ  
B. হস্তী  
C. ভাল  
D. এটাও শুদ্ধ নহয়

Ans:- B. হস্তী  

103. খাই কার্শলা ডালত উঠিল, .... ..... ......... ......  চেলেকাৰ মৰণ মিলিল   

A. কাথি  
B. কাঁহী  
C. কাঠী  
D. এটাও শুদ্ধ নহয়

Ans:- C. কাঠী  

104. কুকুৰে সদায় ................কামোৰে

A. ভৰিৰ তলত   
B. পদূলিৰ মুৰত  
C. আঁঠুৰ তলত  
D. গছৰ তলত

Ans:- C. আঁঠুৰ তলত 

105. ............... দেখি উঠিল গা, কেঁতুৰিয়ে বোলে মোকো খা -


A. হালধিক 
B. আদাক 
C. দেখাক
D. এটাও শুদ্ধ নহয়

Ans:- B. আদাক 

106. অসমৰ প্ৰথম স্নাতক, বেৰিষ্টাৰ আৰু আই চি এছ কোন আছিল?

A. আনন্দৰাম ঢেকিয়াল ফুকন  
B. আনন্দচন্দ্ৰ আগৰৱাল  
C. আনন্দৰাম বৰুৱা  
D. কনকলাল বৰুৱা

Ans:- C. আনন্দৰাম বৰুৱা 

107. সাহিত্য অকাডেমী বঁটা বিজয়ী প্রথম অসমীয়া উপন্যাসখন কি?  

A. মৃত্যুঞ্জয়  
B. ইয়াৰুইংগম   
C. অসীমত যাৰ হেৰাল সীমা  
D. আধালেখা দস্তাবেজ

Ans:- B. ইয়াৰুইংগম  

নিম্নলিখিত শব্দসমূহৰ উপযুক্ত প্রতিশব্দ বাছি উলিয়াওক:-


108. দুহিতা  

A. পত্নী  
B. ভগ্নী  
C. কন্যা  
D. আই

Ans:- C. কন্যা

109. যামিনী  

A. নিশা  
B. দিৱস  
C. নদী  
D. প্রাচীন

Ans:- A. নিশা

এটা শব্দত প্রকাশ কৰক:-


110. যি নিজৰ কৰ্তব্য স্থিৰ কৰিব নোৱাৰে  

A. কিংকর্তব্যবিমূঢ়  
B. দায়িত্বহীন  
C. অবালচন্দ  
D. অকাজভাগী

Ans:- A. কিংকর্তব্যবিমূঢ়

111. যি নিয়মমতে খৰচ কৰে

A. মিতভাষী
B. মিতব্যয়ী
C. কৃপণ
D. নিয়মানুবর্তী

Ans:- B. মিতব্যয়ী

112. দুবছৰৰ মূৰে মূৰে পোৱালী দিয়া (গাই) -

A. খীৰঁতী
B. দুৰচী
C. দ্বিবার্ষিক
D. এটাও শুদ্ধ নহয়

Ans:- B. দুৰচী

113. পিতাকৰ সখিয়েকৰ ঘৈণীয়েক -

A. জেঠাই
B. তাৱৈ
C. আমৈ
D. আপাদেড

Ans:- C. আমৈ

114. স্বর্ণকমল প্রাপ্ত প্রথম অসমীয়া চলচিত্ৰখনৰ নাম কি?

A. সন্ধ্যাৰাগ
B. হালধীয়া চৰায়ে বাওধান খায়
C. আজলী নবৌ
D. পিয়লি ফুকন

Ans:- B. হালধীয়া চৰায়ে বাওধান খায়

115. 'হালধীয়া চৰায়ে বাওধান খায়' গ্রন্থৰ লেখক কোন?

A. হোমেন বৰগোহাঞি
B. মহিম বৰা
C. ছৈয়দ আব্দুল মালিক
D. চন্দ্রপ্রসাদ শইকীয়া

Ans:- A. হোমেন বৰগোহাঞি

116. তলত দিয়া সমোচ্চাৰিত শব্দবোৰৰ কোনটো শুদ্ধ -

A. কঠা = মাটিৰ জোখ
B. কথাঁ = ফটাকানি গোটাই সিয়া নিহালি
C. কথা = মাত-বোল
D. আটাইকেইটা শুদ্ধ

Ans:- D. আটাইকেইটা শুদ্ধ

117. যি সদায় মনত ৰখাৰ যোগ্য -

A. স্মৰণীয়
B. চিৰস্মৰণীয়
C. আজীৱন
D. স্মর্তব্য

Ans:- B. চিৰস্মৰণীয়

118. 'প্রতিমাৰ খনিকৰ' বুলিলে কাক বুজো-

A. চন্দ্ৰকুমাৰ আগৰৱালা
B. কমলাকান্ত ভট্টাচার্য
C. ৰত্নকান্ত বৰকাকতী
D. ৰুদ্ৰ বৰুৱা

Ans:- A. চন্দ্ৰকুমাৰ আগৰৱালা

119. 'শোণিত' শব্দৰ শুদ্ধ সমার্থক শব্দ কোনটো -

A. ৰক্ত
B. তেজ
C. ৰুধিৰ
D. আটাইকেইটা শুদ্ধ

Ans:- D. আটাইকেইটা শুদ্ধ

120. যাৰ পূৰ্ব জন্মৰ কথা মনত আছে -

A. অপূর্ব
B. জাতিস্মৰ 
C. স্মৰণীয়
D. এটাও শুদ্ধ নহয়

Ans:- B. জাতিস্মৰ

Download Guwahati High Court JAA 2018 previous year question paper pdf 




Post a Comment

Previous Post Next Post