Puhor bisari jau পোহৰ বিচাৰি যাওঁ

জুবিন দা আপুনি আমাৰ মাজত সদায় জীয়াই থাকিব...

Guwahati High Court JAA 2012 previous year question paper pdf



JUNIOR ADMINISTRATIVE ASSISTANT JAA 2012 previous year question paper pdf


 Exam: 22-4-2012
(9.00 am to 11.00 am)


THE GAUHATI HIGH COURT
(The High Court Of Assam, Nagaland, Meghalaya, Manipur, Tripura, Mizoram And Arunachal Pradesh)


WRITTEN TEST FOR RECRUITMENT TO THE POST OF JUNIOR ADMINISTRATIVE ASSISTANT
QUESTION PAPER
(ANSWER ALL THE QUESTIONS)
TIME: - TWO HOURS
GENERAL KNOWLEDGE:-
MARKS: 200

1. Namdapha National Park is situated in which of the following district of Arunachal Pradesh-
(a) Tirap 
(b) Lohit 
(c) Changlang 
(d) Dibang Valley

Ans:- (c) Changlang

2. Chapakhowa is the Civil Sub-Division of which of the following district -
(a) Dhemaji 
(b) Dibrugarh 
(c) Lakhimpur 
(d) Tinsukia

Ans:- (d) Tinsukia

3. William Nagar is a small but beautiful Hill Station of North-Eastern Region. It is situated in which of the following state -
(a) Nagaland 
(b) Manipur 
(c) Mizoram 
(d) Meghalaya

Ans:- (d) Meghalaya

4. Ratan Thiyam is a legendary Artist. He belongs to which of the following community-
(a) Tripuri 
(b) Mizo 
(c) Manipuri 
(d) Garo

Ans:- (c) Manipuri 

5. Sobha Brahma is popular figure who died very recently. The people of Assam will remember him for his contribution to the field of -
(a) Football 
(b) Music 
(c) Education 
(d) Fine Arts

Ans:- (d) Fine Arts

6. The Kankan Railway connects -
(a) Goa-Mangalore 
(b) Roha-Mangalore
(c) kanyakumari-Mangalore 
(d) Kanyakumari-Mumbai

Ans:- (b) Roha-Mangalore

7. Who is the Governor of Assam ?
(a) Lt. General (Retd.) Ajay Singh 
(b) Lt. General (Retd.) S K Sinha
(c) Sri R S Mushahary 
(d) J B Patnaik

Ans:- (d) J B Patnaik (2012)

8 Which of the following is a harvest festival of India ?
(a) Onam 
(b) Pongal 
(c) Lohri 
(d) Magh Bihu

Ans:- (d) Magh Bihu

9. Where is the headquarter of the World Health Organisation ?
(a) Zurich 
(b) Geneva 
(c) Rome 
(d) Paris

Ans:- (b) Geneva 

10. Which is the first mobile theatre of Assam ?
(a) Natraj theatre 
(b) Hangul theatre 
(c) Kohinur theatre 
(d) Abahan theatre

Ans:- (c) Kohinur theatre 

11. Saliva helps in the digestion of -
(a) Fats 
(b) Starch 
(c) Proteins 
(d) Vitamins

Ans:- (b) Starch

12. The longest bone in human body is-
(a) Ulna 
(b) Humerous 
(c) Femur 
(d) Tibia

Ans:- (c) Femur 

13. WIKILEAKS, a whistleblowers website is an international organisation based in - 
(a) USA 
(b) UK 
(c) Sweden 
(d) Norway

Ans:- (c) Sweden 

14. Which of the following book has been written by Kamala Das ?
(a) Witness the Night 
(b) The Red Devil 
(c) Earth and Ashes 
(d) Tonight This Savage Rite

Ans:- (d) Tonight This Savage Rite

15. Who is authorised to issue coin in India ?
(a) Reserve Bank of India 
(b) Ministry of Finance 
(c) State Bank of India 
(d) Indian Overseas Bank

Ans:- (b) Ministry of Finance 

16. According to the preamble of the Constitution, India is a -
(a) Sovereign Democratic Socialist Republic 
(b) Sovereign Socialist secular Republic 
(c) Sovereign Democratic Republic 
(d) Sovereign Socialist secular Democratic Republic

Ans:- (d) Sovereign Socialist secular Democratic Republic

17. Which four countries are called the Asian Tigers?
(a) Hong Kong, Singapore, South Korea, Taiwan 
(b) Hong Kong, China, Singapore, Taiwan
(c) Hong Kong, Malaysia, Singapore, China 
(d) Hong Kong, South Korea, China, Taiwan

Ans:- (a) Hong Kong, Singapore, South Korea, Taiwan 

18. The Indian Parliament means -
(a) Rajya Sabha- Lok Sobha 
(b) Rajya Sabhą- Loksabha- Prime Minister
(c) President of India- Rajya Sabha- Lok Sabha
(d) President of India-Vice President of India-Lok Sabha- Rajya Sabha

Ans:- (c) President of India- Rajya Sabha- Lok Sabha

19. Hiuen Tsang visited India during the reign of -
(a) Chandra Gupta I
(b) Chandra Gupta II
(c) Harshavardhana
(d) Rudradaman

Ans:- (c) Harshavardhana

20. Who is the Chief Justice of India ?
(a) Mr Justice K G Balakrishnan 
(b) Mr Justice SH Kapadia
(c) Mr Justice PN Bhagawati 
(d) Mr Justice S R Bharucha

Ans:- (b) Mr Justice SH Kapadia (2012)

21. Which of the following state has the longest coastline?
(a) Maharastra 
(b) Tamil Nadu 
(c) Gujarat 
(d) Andhra Pradesh

Ans:- (c) Gujarat 

22. An example of false fruit is -
(a) Apple
(b) Guava
(c) Mango 
(d) Tomato

Ans:- (a) Apple

23. Sea breeze is formed during-
(a) Day Time 
(b) Night Time
(c) Both 'a' and 'b' 
(d) Seasonal

Ans:- (a) Day Time 

24. Among the following materials sound travels fastest in
(a) steel 
(b) air
(c) vacuum
(d) water

Ans:- (a) steel 

25. How many seats are there in the Assam legislative Assembly ?
(a) 126
(b)146
(c) 124
(d) 125

Ans:- (a) 126

26. Microsoft Office's personal information manager is-
(a) Outlook 
(b) Internet Explorer 
(c) Organizer
(d) Access

Ans:- (a) Outlook 

27. Which of the following is the smallest bird
(a) Pigeon
(b) Parrot
(c) Humming bird 
(d) House sparrow

Ans:- (c) Humming bird

28. The Stone Age people had the first domestic
(a) Asses 
(b) Dogs
(c) Horses 
(d) Sheeps

Ans:- (b) Dogs

29. Indus Valley Civilisation flourished during
(a) 5000-3500 BC 
(b) 3000-1500 BC 
(c) 2500-1750 BC 
(d) 1500-500 BC

Ans:- (c) 2500-1750 BC 

30. The expounder of yoga philosophy is -
(a) Patanjali 
(b) Gautama 
(c) Jaimini 
(d) Shankaracharya

Ans:- (a) Patanjali 

31. The great Hindu Law giver was -
(a) Kapil
(b) Banabhatta
(c) kautilya
(d) Manu

Ans:- (d) Manu

32. The meaning of 'Buddha' is -
(a) anything beyond God 
(b) soul after death 
(c) the Enlightened one
(d) the ultimate path of moksha

Ans:- (c) the Enlightened one

33. Name the Chief Minister who received the Bharat Ratna Award ?
(a) Gopinath Bordoloi
(b) Prafulla Mahanta 
(c) Tarun Gogoi 
(d) Bishnu Ram Medhi

Ans:- (a) Gopinath Bordoloi

34. Babar defeated Ibrahim Lodhi in the first battle of Panipat in -
(a) 1526
(b) 1536
(c) 1537
(d) 1541

Ans:- (a) 1526 (21 April)

35. The first European to came to India were
(a) British
(b) Dutch
(c) French
(d) Portuguese

Ans:-  (d) Portuguese

36. Who was the first Indian to get selected in ICS?
(a) Surendranath Bannerjee 
(b) Robindra Nath Tagore 
(c) Satyendra Nath Tagore 
(d) C.R.Das

Ans:- (c) Satyendra Nath Tagore 

37. Where was the first cotton mill in India was established ?
(a) Surat
(b) Bombay 
(c) Ahmedabad 
(d) Coimbatore

Ans:- (b) Bombay 

38. The Asiatic society was established in Calcutta by-
(a) Warren Hastings 
(b) Sir Willium Jones 
(c) Raja Ram Mohan Roy 
(d) TB Macaulay

Ans:- (b) Sir Willium Jones 

39. The first Indian women who became the President of Indian Congress in 1925 Kanpur, is -
(a) Annie Besant 
(b) Sorojini Naidu 
(c) Sucheta kripalini 
(d) None of these

Ans:- (b) Sorojini Naidu 

40. Which of the following prominently fought for and got widow marriage legalised ?
(a) MG Ranade 
(b) Ishwar Chandra Vidyasagar 
(c) Raja Rammohan Roy 
(d) Annie Besant

Ans:- (b) Ishwar Chandra Vidyasagar 

41. Vande Matram was first sung at the session of the Indian National Congress -
(a) 1886 
(b) 1892 
(c) 1896 
(d) 1904

Ans:- (c) 1896

42. The practice of sati was declared illegal by -
(a) Lord Ripon 
(b) Lord Cornwallis 
(c) Lord William Bentick 
(d) Raja ram Mohan Roy

Ans:- (c) Lord William Bentick 


43. The first movement launched against the British in India was -
(a) Khilafat Movement 
(b) Swadeshi Movement
(c) Non-coperation movement 
(d) Quit India movement

Ans:- (b) Swadeshi Movement

44. The first women's university in India was founded by -
(a) Gandhiji 
(b) JC Kumarappa 
(c) Dhondo Keshave Karve 
(d) Rani Ahilya Devi

Ans:- (c) Dhondo Keshave Karve 

45. Who established Hindusthan Socialist Republican Army -
(a) SC Bose 
(b) Ras Bihari Bose 
(c) Chandrasekhar Azad 
(d) Sarder Bhagat Singh

Ans:- (c) Chandrasekhar Azad

46. Which of the planet is nearest to the earth ?
(a) Jupiter 
(b) Venus 
(c) Mercury 
(d) Mars

Ans:- (b) Venus 

47. The study of heavenly bodies is known as
(a) Astrology 
(b) Astronautics 
(c) Astronomy 
(d) Astrophysics

Ans:- (c) Astronomy 

48. Which of the following is the biggest planet ?
(a) Jupiter 
(b) Saturn 
(c) Mars 
(d) Earth

Ans:- (a) Jupiter 

49. Lunar eclipse occurs on -
(a) New Moon 
(b) Full Moon 
(c) Half Moon 
(d) Quarter Moon

Ans:- (b) Full Moon

50. A sudden fall in the barometer reading indicates-
(a) rain 
(b) storm 
(c) fine weather 
(d) extreme cold

Ans:- (b) storm

51. Which of the following states has smallest land area ?
(a) Goa 
(b) Nagaland 
(c) Sikkim 
(d) Tripura

Ans:- (a) Goa

52. Which of the following pair is correctly matched ?
(a) Plimsoll line - India and Afghanistan 
(b) Durand line - India and Myanmar
(c) MacMahon line - India and Nepal 
(d) Redcliffe line- India and Pakistan

Ans:- (d) Redcliffe line- India and Pakistan

53. The highest peak in South India is -
(a) Doda Betta 
(b) Makurti 
(c) Anaimudi 
(d) None of these

Ans:- (c) Anaimudi 

54. The mountain pass Nathula is located in
(a) Arunachal Pradesh 
(b) Himachal Pradesh 
(c) Sikkim 
(d) Jammu and Kashmir

Ans:- (c) Sikkim 

55. By which name the Brahmaputra enters into India -
(a) Manas 
(b) Dhansiri 
(c) Dihang 
(d) Tsangpo

Ans:- (c) Dihang 

56. Dronacharya Award is given to -
(a) Fire fighting operation 
(b) Archary 
(c) Outstanding coaching in sports and games
(d) Outstanding coaching in athletics

Ans:- (c) Outstanding coaching in sports and games

57. Economic Survey is published by-
(a) Ministry of Finance 
(b) Planning Commission 
(c) Government of India 
(d)Indian Statistical Institute

Ans:- (a) Ministry of Finance 

58. Inflation implies -
(a) rise in budget deficit 
(b) rise in money supply
(c) rise in general price index 
(d) rise in prices of consumer goods

Ans:- (c) rise in general price index 

59. The first Bank established in India was-
(a) Punjab National Bank 
(b) Traders Bank 
(c) State Bank of India 
(d) Bank of Hindustan

Ans:- (d) Bank of Hindustan

60. Which of the following formulates fiscal policy?
(a) RBI 
(b) Finance Ministry 
(c) SEBI 
(d) Planning Commission

Ans:- (b) Finance Ministry 

61. Which is the best measure of economic growth of a country?
(a) GNP 
(b) GDP 
(c) Net Revenue
(d) None of these

Ans:- (b) GDP (Gross Domestic Product)

62. Excise Duties are taxes on -
(a) sale on commodities
(b) export of commodities
(c) production of commodities
(d) import of commodities

Ans:- (c) production of commodities

63. The light year is the unit of -
(a) Time 
(b) Distance 
(c) Intensity 
(d) Weight

Ans:- (b) Distance 

64. Which of the following pair is correctly matched?
(a) Madam Curie -X-ray
(b) Albert Einstein - Photoelectric effect
(c) Linus Pauling - Electron
(d) CV Raman - Stock effect

Ans:- (b) Albert Einstein - Photoelectric effect

65. 'My Life' is the autobiography of -
(a) Dr. APJ Abdul Kalam 
(b) Dr. Rajendra Prasad 
(c) Bill Clinton 
(d) Hillary Clinton

Ans:- (c) Bill Clinton 

66. The International court of justice is situated at -
(a) Geneva 
(b) Hague 
(c) Amsterdam 
(d) Vienna

Ans:- (b) Hague (Netherlands)

67. In acronym SAARC, 'C' stands for -
(a) Committee 
(b) Commonwealth 
(c) Conference 
(d) Cooperation

Ans:- (d) Cooperation (South Asian Association for Regional Cooperation)

ENGLISH LANGUAGE

Directions :- Choose the most suitable alternative-

68. He died without.......heir.
(a) the 
(b) an 
(c) a 
(d) no article

Ans:- (b) an 

69. Eggs are sold by.........dozen.
(a) the 
(b) an 
(c) a 
(d) no article

Ans:- (a) the 

70. It was .........unique sight.
(a) The 
(b) an 
(c) a 
(d) no article

Ans:- (c) a 

71. Let us discuss ......... matter seriously
(a) the 
(b) an 
(c) a 
(d) no article

Ans:- (a) the 

Directions:- Find out the part which has an error in the following sentences. If there is no error your    answer is (d).

72. He always wants to (a)/get the best of facilities (b)/ whether he deserve it or not (c)/ No error. (d)

Ans:- (c) whether he deserve it or not 

73. He is going everyday (a)/ for a morning walk (b)/ with his friends and neighbours. (c)/No error (d)

Ans:- (a) He is going everyday

74. My sister has gone (a)/to England for higher study (b)/only a month ago. (c)/No error.(d)

Ans:- (d) No error.

75. Once he realises (a)/ that he commits a mistake (b) he admits and corrects it without delay.(c)/No error.(d)

Ans:- (b) that he commits a mistake

Directions:-In the following sentences, improve the part printed in bold If needed.

76. He asked me whether I will help him-
(a) Whether I could 
(b) whether I would 
(c) whether I shall 
(d) No improvement.

Ans:- (b) whether I would 

77. Pawan was hurried to reach the meeting when he slipped and fell down-
(a) Was being hurried 
(b) Was hurried 
(c) Is hurried
(d) No improvement.

Ans:- (b) Was hurried 

78. The Building will redecorate during the summer season
(a) will be redecorating 
(b) will be redecorated 
(c) will be redecorate 
(d) No improvement

Ans:- (b) will be redecorated 

79. Our country is increased in population
(a) Has increased 
(b) is increasing
(c) has been increased 
(d) no improvement.

Ans:- (b) is increasing

Direction:- Choose the most suitable alternative to make a proper sentence.

80. If I......... you I would not stand this humiliation.
(a) am 
(b) was 
(c) were 
(d) be

Ans:- (c) were

81. Everybody among the businessman.........enjoying drinking when the manager of the hotel was shot dead.
(a) were 
(b) have been 
(c) is
(d) was

Ans:- (d) was

82. Just outside the hotel............two bars, extremely beautiful as well as crowdy
(a) is 
(b) are 
(c) has been 
(d) was

Ans:- (b) are 

83. None but those with honest record.............to come to me for help
(a) needs 
(b) need 
(c) does not need 
(d) is needed

Ans:- (a) needs 

Direction: Fill up the blank with the most suitable words from the alternatives given under each sentence.

84. They wanted money to purchase certain things for .............  and to donate to their colleagues.
(a) them 
(b) themselves 
(c) ourselves 
(d) myself

Ans:- (b) themselves 

85. He is a man.............I know you can trust completely
(a) who 
(b) which 
(c) whom 
(d) whose

Ans:- (c) whom 

86. His marks in History are higher than............. in English
(a) this 
(b) that 
(c) what 
(d) those

Ans:- (d) those

87. .............is a country that is governed by corrupt politicians
(a) Our 
(b) Ours 
(c) My 
(d) Ourselves

Ans:- (b) Ours 

Direction: In each of the following questions a word is followed by four options. You have to choose the option that is the most appropriate synonym to the given word.

88. Trivial (trifle)
(a) significant 
(b) momentous 
(c) unimportant 
(d) critical

Ans:- (c) unimportant 

89. Vagary (unpredictable change)
(a) caprice 
(b) emptiness 
(c) enthusiasm 
(d) truthfulness

Ans:- (a) caprice 

90. Repercussion (strong fallout)
(a) reaction 
(b) acceptance 
(c) resistance 
(d) magnificent

Ans:- (a) reaction

91. Amicable (polite or friendly)
(a) nebulous 
(b) abominable 
(c) harmonious 
(d) delicate

Ans:- (c) harmonious

Direction: In each of the following questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence.

92. The custom of having many wives
(a) monogamy 
(b) Bigamy 
(c) polygamy 
(d) matrimony.

Ans:- (c) polygamy 

93. Oppose to grave or sudden change
(a) static 
(b) revolutionary 
(c) conservative 
(d) evolutionary

Ans:- (b) revolutionary 

94. The policy of extending a country's empire and influence
(a) imperialism 
(b) capitalism 
(c) internationalism 
(d) communism

Ans:- (a) imperialism 

95. The branch of medical science which deals with the problem of the old
(a) oncology 
(b) geriatrics 
(c) obstetrics 
(d) endocrinology

Ans:- (b) geriatrics

Direction:-In each of the following questions, some alternatives are given or suggested for the idiom/phrase in italics in the sentence. Choose the one which best expresses the meaning of the idiom/phrase in italics.

96. She rejected her proposal of marriage point blank
(a) directly 
(b) pointedly 
(c) absurdly 
(d) briefly

Ans:- (a) directly 

97. He is in the habit of fishing in trouble waters
(a) putting others in trouble 
(b) indulging in evil conspiracies
(c) aggravating the situation 
(d) taking advantage of troubled conditions for personal profit

Ans:- (d) taking advantage of troubled conditions for personal profit

98. Our school is within a stone's throw of the railway station
(a) Within a certain radius 
(b) at a short distance
(c) Within a definite circumference 
(d) very far away

Ans:- (b) at a short distance

99. A moment for the world unity is in the offing
(a) at the end 
(b) about to start 
(c) on decline 
(d) in the air

Ans:- (b) about to start 

100. The teacher was as good as his word
(a) incapable of action 
(b) better than expected
(c) highly pretentious 
(d) ready to fulfil his promise

Ans:- (d) ready to fulfil his promise

101. Caesar was done to death by the conspirators.
(a) attacked 
(b) removed 
(c) eliminated 
(d) murdered

Ans:- (d) murdered

102. The meeting ended in fiasco
(a) succeeded 
(b) in confusion
(c) incomplete failure
(d) in acrimonious debate

Ans:- (c) incomplete failure

Direction:- Pick out the most effective words from the given words to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete.

103. His logic ______ every one including the experts
(a) teased 
(b) defied
(c) surprised 
(d) confounded

Ans:- (d) confounded

104. I will write a letter to you tentatively_________the dates of the programme
(a) involving 
(b) urging
(c) guiding 
(d) indicating

Ans:- (d) indicating

105. No country can_______ to practice a constant, rigid foreign policy in view of the world power dynamics
(a) obliviate 
(b) anticipate
(c) afford
(d) envisage

Ans:- (c) afford

106. The prisoner was released on _______ for good behaviour
(a) probation 
(b) bail
(c) parole 
(d) grounds

Ans:- (c) parole 

107. I am ______forward to our picnic scheduled in the next month
(a) seeing
(b) going
(c) looking 
(d) planning

Ans:- (c) looking 

108. Freedom is not a ______ but our birth right
(a) sin
(b) gift
(c) farce
(d) illusion

Ans:- (b) gift

109. The poor fellow cannot even afford daily food, _______alone buying a house
(a) cast
(b) forget
(c) let
(d) leave 

Ans:- (c) let

110. Since the road was closed for repairs he took the _______
(a) deviation 
(b) digression
(c) diversion
(d) divergence

Ans:- (c) diversion

Direction: In the following questions, choose the alternative which is an improvement upon the italicised part. If none of the three alternatives (a,b,c) improves the sentence, your answer is (d)

111. He did many mischief
(a) made many a mischief
(b) made much mischief
(c) committed many mischief
(d) no improvement.

Ans:- (c) committed many mischief

112. The main point of his speech was well understood.
(a) That he spoke
(b) in the speech of his
(c) made when he spoke
(d) no improvement.

Ans:- (d) no improvement.

113. I am used to hard work
(a) hard working 
(b) working hard 
(c) work hardly 
(d) no improvement.

Ans:- (d) no improvement.

114. He does not hesitate to do whatever his brother does.
(a) will do
(b) would do
(c) shall do
(d) no improvement

Ans:- (d) no improvement

115. On seeing the lion she felt too much afraid
(a) very much 
(b) excessively
(c) much 
(d) no improvement

Ans:- (a) very much 

116. The cloud of misfortunes appears to have blown out
(a) have 
(b) over
(c) up 
(d) no improvement

Ans:- (b) over

117. Would you find me absent, please don't forget to leave a message behind
(a) as 
(b) should 
(c) unless 
(d) no improvement.

Ans:- (b) should 

Directions:- In the following passages there are blanks, each of which has been numbered. Four words for each blank has been mentioned against the number below every passage. You are required
to fill in the blank, choosing the appropriate word in the context of the whole passage, 

PASSAGE NO.-1

With the___118___of the peace in Darjeeling, the area's most important industry, tea, is
once again receiving the attention of the planters that it __ 119___.
A most ___120___ development has been the reopening of long ____121____
tea estates, one after another. This is as
it should be since the current production of 11 to 11.5 million kg falls ___122____ of the combined
world and domestic demand for this exclusive ___123____.
What should be remembered in this
context is that it is only recently, following ____124___ of the Darjeeling logo, that there is scientific
promotion of this tea in the world market. In fact, apart from intensifying the logo campaign,
drinking Darjeeling tea should be ____125____ as a 'concept'. But the generic ___126____ of  Darjeeling tea will have meaning only if the stagnation in production level is broken. The problem of ____127___  alone cannot explain the awfully low average yield of 570kg/hectare.

118. (a) return (b) beginning (c) end (d) sign

Ans:- (a) return

119. (a) obtain (b) recall (c) attain (d) deserve

Ans:- (d) deserve

120 (a) unusual (b) welcome (c) striking (d) successful

Ans:- (b) welcome

121. (a) forgotten (b) suffered (c) closed (d) dragged

Ans:- (c) closed

122. (a) nearer (b) short (c) excess (d) more

Ans:- (b) short

123. (a) beverage (b) brand (c) food (d) quality

Ans:- (a) beverage

124. (a) start (b) launch (c) accord (d) award

Ans:- (b) launch

125. (a) branded (b) packed (c) marketed (d) highlighted

Ans:- (c) marketed

126. (a) production (b) status (c) quality (d) taste

Ans:- (c) quality

127. (a) area (b) equipment (c) quality (d) logistic

Ans:- (a) area


Direction:- Read the following passages carefully and answer the question given below.

We are tempted to assume that technological progress is the real progress and that material success is the criterion of civilisation. If the eastern people become fascinated by machines and
techniques and used them as western nations do, to build industrial organisations and large military establishments, they will get involved in the power politics and drift in to the danger of death.
Scientific and technological civilisation brings opportunities and great rewards but also great risks and temptations. If machines get in to the saddle, all our progress will have been in vain. The problem
facing us is a universal one. Both east and west are threatened with the same danger and face the same destiny. Science and technology are neither good and nor bad. They are not to be tabooed but
tamed and assigned their proper place. They become dangers only if they become idols.

128. What is man tempted to assume ?
(a) Western nations are superior to eastern nations
(b) Science and technology pose no danger to humanity
(c) Technological progress is the real progress
(d) As such, there is nothing wrong with machines

Ans:- (c) Technological progress is the real progress

129. When do science and technology become dangerous ?
(a) When they become idols
(b) When they are used with temptation
(c) When their advantages are not used judiciously
(d) When it is assumed that material success is the criterion for civilisation

Ans:- (a) When they become idols

130. What will happen if eastern people use machines ?
(a) It will bring great opportunities and rewards to them
(b) It will show the victory of mind over matter
(c) They will realise that it is not an end in itself
(d) They will get involved in politics and drift in to the danger of death

Ans:- (d) They will get involved in politics and drift in to the danger of death

131. Which of the following statements is/are true in the context of the passage?
1. Science and technology are neither good nor bad
2. Through machines, man can achieve all progress
3. Science and technology bring great risks and temptations
(a) 1 and 2 
(b) 1 and 3 
(c) 2 and 3 
(d) 1,2and 3

Ans:- (b) 1 and 3 

132. Choose the words which is similar in meaning as the word 'tabooed' used in the passage.
(a) Forbidden 
(b) Accepted 
(c) Damaged 
(d) Criticised

Ans:- (a) Forbidden 

Direction:- Choose the word opposite in meaning to the given word and write it in the answer sheet.

133. Doubtful
(a) Famous 
(b) certain 
(c) irrelevant 
(d) important

Ans:- (b) certain 

134. Ameliorate
(a) Improve 
(b) depend 
(c) soften 
(d) worsen

Ans:- (d) worsen


GENERAL APTITUDE

Direction: - Select the one which is different from the other three responses
135.
(a) X
(b) Y
(c) H
(d) D

Ans:- (d) D

136.
(a) ZKXJ
(b) CMAL
(c) TGRF
(d) FRTK

Ans:- (c) TGRF

137.
(a) ABJMN 
(b) QRTUJ
(c) IXYOQ
(d) WFGOP

Ans:- (d) WFGOP

138.
(a) 25,36 
(b) 144, 169
(c) 100,121
(d) 9,64

Ans:- (d) 9,64

139.
(a) Heat 
(b) Light
(c) Bulb
(d) Electricity

Ans:- (c) Bulb

140.
(a) wave 
(b) Current
(c) Tide
(d) storm

Ans:- (d) storm

Direction: - Select the related letters/words/numbers from the given alternatives.

141. 6:11:11:?
(a) 6 
(b) 18 
(c) 20
(d) 30

Ans:- (c) 20

142. ABE: 8:: KLO:?
(a) 37 
(b) 39 
(c) 38
(d) 36

Ans:_ (c) 38

143. Sty: pig :: Byre: ?
(a) Eagle 
(b) Cow 
(c) Tiger 
(d) Hen

Ans:- (b) Cow 

144. Patrol: Security:: Insurance: ?
(a) Money 
(b) Policy 
(c) Savings 
(d) Risk

Ans:- (d) Risk

145. ADBC: EHFG: ILJK:?
(a) MOPN 
(b) MPNO 
(c) ORPQ 
(d) MPON

Ans:- (b) MPNO 

146. ACEG: SUWY: BDFH:?
(a) TVZX
(b) RTZV 
(c) TVXZ
(d) RTVZ

Ans:- (a) TVZX

147. 5: 27:: 9:?
(a) 83
(b) 81 
(c) 36 
(d) 18

An:- (a) 83

148. 6: 64:: 11:?
(a) 144 
(b) 169 
(c) 121 
(d) 124

Ans:- (a) 144 

149. Arrange the following in a meaningful / logical order
1. Exhaust 2. Night 3. Day 4. Sleep 5. Work
(a) 1,3,5,2,4 
(b) 3,5,1,4,2 
(c) 3,5,1,2,4 
(d) 3,5,2,1,4

Ans:- (c) 3,5,1,2,4 

150. Arrange the following words according to the dictionary
1. Inventory 2. Involuntary 3. Invisible 4. Invariable 5. Investigate
(a) 4,2,5,3,1 
(b) 4,5,1,3,2 
(c) 2,5,4,1,3 
(d) 4,1,5,3,2

Ans:- (d) 4,1,5,3,2

151. From the given alternative words, select the word which can be formed using the letters of the given words.'DETERMINATION'

(a) DECLARATION 
(b) NATIONAL 
(c) TERMINATED 
(d) DEVIATION

Ans:- (c) TERMINATED 

Direction:- In each of the following questions choose one word which can be formed from the letters of the given words using each letter only once.

152. CHOCOLATE
(a) TELL 
(b) HEALTH 
(c) LATE 
(d) COOLER

Ans:- (c) LATE 

153. MEASUREMENT
(a) MASTER 
(b) MANTLE 
(c) SUMMIT 
(d) ASSURE

Ans:- (a) MASTER 

154. RHINOCEROS
(a) RENAL 
(b) HIND 
(c) SURE 
(D) HORSE

Ans:- (D) HORSE

155. COMPENSATION
(a) MENTION 
(b) MOTIVE 
(c) COPY 
(d) TINY

Ans:- (a) MENTION 

156. If DELHI is coded as 73541 and CALCUTTA as 82589662, then how can CALICUT be coded?
(a) 5279431 
(b)5978013 
(c)8251896 
(d) 8543691

Ans:- (c)8251896 

157. If a man on a moped starts from a point and rides 4 km south, then turns left and rides 2 k m to turn again to the right to ride 4 k m more, towards which direction is he moving?
(a) North 
(b) West
(c)East 
(d) south

Ans:- (d) south

Direction: --Select the missing number from the given response
158.


(a) 8 
(b) 3 
(c) 6
(d) 36

Ans:- (c) 6

159. Forecast the growth rate for the year 1995 from the following date


(a) 7.8 
(b) 8.6 
(c) 9.7 
(d) 9.9

Ans:- (c) 9.7 

160. Price of a commodity has increased by 60% by what percent much a consumer reduce the consumption of the commodity so as not to increase the expenditure?
(a) 37 
(b) 37.5 
(c) 40.5 
(d) 60

Ans:- (b) 37.5 

161. Walking 6/7th of his usual speed, a man is 12 minutes too late. The usual time taken by him to cover that distance is -
(a) 1 h 
(b) 1 h 12 minutes 
(c) 1 h 15 minutes 
(d) 1 h 20 minutes

Ans:- (b) 1 h 12 minutes 

162. If I walk five k m/h, I miss a train by seven minute. If, however, I walk at 6 km/h, I reach the station 5 minutes before the departure of the train. The distance (in km) between the house and the station is -
(a) 6 
(b) 5 
(c) 4 
(d) 3

Ans:- (a) 6 

163. Simple interest on a certain sum is 16/25 of the sum. The rate percent, if the rate percent and time (in year) are equal, is -
(a) 6% 
(b) 8% 
(c) 10% 
(d) 12%

Ans:- (b) 8% 

164. Pointing to a man, Deepak said, "His only brother is the father of my daughters father. "How is the man related to Deepak ?
(a) grand father 
(b) father 
(c) uncle 
(d) brother in law

Ans:- (c) uncle 

165. Q's mother is sister of P and daughter of M. S is daughter of P and sister of T. How is N related to T?
(a) grand mother 
(b) father 
(c) grand father 
(d) grand father/grand mother.

Ans:- (d) grand father/grand mother.

166. If the day before yesterday was thrusday, when will the Sunday be?
(a) today 
(b) two days after today 
(c) tomorrow 
(d) day after tomorrow

Ans:- (c) tomorrow

167. If the day before yesterday was Saturday what day will fall on the day after tomorrow?
(a) Friday 
(b) thursday 
(c) Wednesday 
(d) Tuesday

Ans:- (d) Tuesday

168. 1-12-91 is the first Sunday which is the fourth Tuesday of December 1991?
(a) 17-12-91 
(b) 24-12-91 
(c) 26-12-91 
(d) 31-12-91

Ans:- (b) 24-12-91 

169. If February 1, 1996 is Wednesday what day is March 3, 1996?
(a) Monday 
(b) Sunday 
(c) Saturday 
(d) Friday

Ans:- (a) Monday 

170. If seventh day of a month is three days earlier than Friday what day will be on the 19th of the month?
(a) Sunday 
(b) Monday 
(c) Wednesday 
(d) Friday

Ans:- (a) Sunday 

Direction: In each question below are given two statements followed by two conclusions numbered I & II. You have to take the two given statements to be true even if they seem be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts. Give answer:
(a) If only conclusion I follows
(b) If only conclusion II follows
(c) If neither I nor II follows and
(d) If both one and two follows

171. Statements: only cats are animals
no historian is an animal
Conclusion: I. some cats are not historian
II. Some historian are Cats

Ans:- (a) If only conclusion I follows

172. Statements: All chairs are tables
All tables are chalks
Conclusion: I. All Chalks are Chairs
II. All Chairs are Chalks

Ans:- (d) If both one and two follows

173. Statements: All politicians are dishonest.
All dishonest people are lier
Conclusion: I. All politicians are lier
II. some dishonest people are not politicians

Ans:- (a) If only conclusion I follows

174. Statements: All man are heavy
Some women are heavy
Conclusion: I. some heavy are not man
II. some women are man

Ans:- (c) If neither I nor II follows

Direction: -An interrogative sentence is followed by two arguments
One beginning with "Yes" and the other beginning with "No" you are to pick out one of the following answer choices which are applicable to each of the following questions?

(a) If only argument I is forceful
(b) If only argument II is forceful
(c) If both argument I & II are forceful
(d) If neither I nor II is forceful

175. Has India been consistently non-aligned?
I. Yes, because India has not sided with any big power
II. No, because India did not condemn with Russian occupation in Afghanistan.

Ans:- (a) If only argument I is forceful

176. Should education be job oriented?
I. Yes, because the purpose of education is to prepare us for earning
II. No, because education should be for the sake of education.

Ans:- (a) If only argument I is forceful

177. Should the Press in India be given full freedom?
I. Yes, because only, than people will become politically enlighten.
II. No, because such a press will create problem.

Ans:- (a) If only argument I is forceful

178. Should educational qualification be laid down for Ministers ?
I. Yes, because uneducated Ministers cannot take correct decisions
II. No, because in a democratic set up such a qualification is not laid

Ans:- (a) If only argument I is forceful

179. In a class room there are five rows, and 5 children A,B,C,D and E are seated one behind the other in five separate row's as follows-
A is sitting behind C, but in front of B.
C is sitting behind E,D is sitting in front of E.

The order in which they are sitting from the first row to the last is -
(a) DECAB 
(b) BACDE 
(c) ACBDE 
(d) ABEDC

Ans:- (a) DECAB 

180. The sum of two numbers is 42 and their product is 437 than the absolute difference between the number is -
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 7

Ans:- (b) 4

181. Which is the least number which when doubled will be exactly divisible by 12,18, 21 & 30
(a) 2520 
(b) 1260
(c) 630 
(d) 196

Ans:- (c) 630 

182. Each member of a picnic party contributed twice as many rupees as the total collection was Rs. 3042. The number of members present in the party was -
(a) 2
(b) 32
(c) 42
(d) 39

Ans:- (d) 39

183. If orange is called butter, and butter is called soap, Soap is called ink, ink is called honey and honey is called orange, which of the following is used for washing clothes?
(a) honey 
(b) butter
(c) orange 
(d) ink

Ans:- (d) ink

184. If sky is called Sea, Sea is called water, water is called air, air is called cloud and cloud is called river, then what do we drink when thirsty?
(a) sky
(b) Air
(c) water 
(d) Sea

Ans:- (b) Air

185. If water is called blue, blue is called red, red is called white, white is called sky, sky is called rain, rain is called green and green is called air then which of the following is the colour of milk?
(a) air 
(b) green
(c) white 
(d) sky

Ans:- (d) sky

186. In a certain code, "37" means "which class" and "583"means "caste and class", what is the code for "caste"?
(a) 3 
(b) 7
(c) 8
(d) either 5 or 8

Ans;- (d) either 5 or 8

Direction: In each of the following questions a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces

187. 1, 4, 9, 16, 25, (......)
(a) 35
(b) 36
(c) 48
(d) 49

Ans:- (b) 36

188. 20, 19, 17 (.......), 10, 5
(a) 12
(b) 13
(c) 14
(d) 15

Ans:- (c) 14

189. 6, 11, 21, 36, 56(.......)
(a) 42
(b) 51
(c) 81
(d) 91

Ans:- (d) 91

190. 1, 2, 6, 24(......)
(a) 60
(b) 95
(c) 120
(d) 150

Ans:- (c) 120

Direction: In each of the following questions one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

191. 1, 5,9,16,25,37,49
(a) 16
(b) 9
(c) 25
(d) 37

Ans:- (a) 16

192. 24, 27,31,33,36
(a) 33 
(b) 31
(c) 27
(d) 24

Ans:- (b) 31

193. 1, 2, 4,8,16, 32, 64, 96
(a) 4
(b) 32
(c) 64
(d) 96

Ans:- (d) 96

194. In 10 years A will be twice as old as B was 10 years ago. If A is now 9 years older than B, the present age of B is -
(a) 29 years 
(b) 39 years 
(c) 49 years 
(d) 19 years

Ans:- (b) 39 years

195. In the alphabet from A to Z which is the third letter to the right of the letter which is midway between K and S?
(a) Q 
(b) P 
(c) R 
(d) O

Ans:- (a) Q 

196. Two letters in the word 'BOXES' have as many letters between them as in the alphabet, which one of those two comes first in the alphabet?
(a) O 
(b) B 
(c) X 
(d) E

Ans:- (b) B 

197. Two of the following have the same meaning, which of the remaining two appear earlier in a dictionary?
(a) Impose 
(b) Inculcate
(c) Impress 
(d) Implore

Ans:- (d) Implore

198. A meaningful word is made if we take the first, fourth, fifth, seventh, tenth, eleventh and the twelfth letters of the word 'FELICITATIONS'. Which of the following will be the fifth letter of that word from the right end of that word?
(a) T 
(b) C 
(c) N 
(d) I

Ans:- (a) T 

199. There are five different houses, A to E, in a row. A is to the right side of B and E is to the left side of C and right of A. B is to the right of D. Which of the house is in the middle?
(a) A 
(b) B 
(c) D
(d) E

Ans:- (a) A 

200. Four girls are sitting on a bench to be photographed. Shikha is to the left side of Reena. Manju is to the right of Reena. Rita is between Reena and Manju. Who would be second from the left in
the photograph?
(a) Reena 
(b) Shikha 
(c) Manju 
(d) Rita

Ans:- (a) Reena

Download Guwahati High Court JAA 2012 previous year question paper pdf  



Post a Comment

Previous Post Next Post