অসমৰ চাকৰিৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰশ্নোত্তৰ | Important Questions and Answers for Assam Jobs

assam govt job exam questions assam govt job exam questions and answers


 নমস্কাৰ বন্ধু-বান্ধৱীসকল। আপোনালোক সকলোকে আমাৰ puhorbisarijau.in ব্লগলৈ স্বাগতম জনালোঁ, আজি আমি অসমৰ চাকৰিৰ বাবে আৰু জানিবলগীয়া ৮০+ গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰশ্নোত্তৰ আগবঢ়াইছো। আশাকৰোঁ আপোনালোক উপকৃত হব, ধন্যবাদ।

1. Who is known as Singhapurush ?

Ans:- Radha Gobinda Barua.

2. What is the largest wetland in Assam?

Ans:- Sonbill Lake.

3. Which Ahom King created the post of the Bar Phukan for the first time?

Ans:- Pratap Singha.

4. The first Assamese sonnet writer is?

Ans:- Hem Chandra Goswami.

5. First modern play in Assamese?

Ans:- Ram Navami.

6. What was the first Assamese Children's Magazine?

Ans:- Lora Bondhu.

7. Name the Brahmaputra after entering Bangladesh?

Ans:- Jamuna.

8. Who is the first Assamese woman IAS?

Ans:- Parul Das.

9. Who translated the autobiography of Mahatma Gandhi into Assamese?

Ans:- Omeo Kumar Das.

10. Rudra Singha built the Ranghar with Bamboo and wood. It was rebuilt by brick and mortar by?

Ans:- Pramatta Singha.

11. Dimapur, the Capital of the Kachari Kingdom was occupied by the Ahom King?

Ans:- Suhungmung.

12. Sadiyakhowa Gohain post was created during the region of which Ahom King?

Ans:- Suhungmung.

13. Who was the first nobel prize winner from India?

Ans:- Rabindranath Tagore.

14. The Bhupen Hazarika Setu (Dhola Sadiya Bridge) is constructed over which river?

Ans:- Lohit.

15. Homen Borgohain was awarded Sahitya Akademi Award in?

Ans:- 1978.

16. Who is the first Assamese woman to be awarded by the Sangeet Natak Akademi?

Ans:- Pratima Barua Pandey.

17. When was the Treaty of Yandaboo Signed in?

Ans:- 1826.

18. Who was the founder of Chutiya Kingdom?

Ans:- Birpal.

19. In which year "Saraighat Bridge" was constructed?

Ans:- 1962.

20. Which Ahom King built the Dhodar Ali?

Ans:- Godadhar Singha.

21. Which Ahom King was also known as Lai?

Ans:- Rudra Singha.


22. Which refinery was established due to Assam Accord?

Ans:- Numoligarh.

23. Mula Gabharu died fighting against?

Ans:- Turbak.

24. Umananda Temple is located at?

Ans:- Peacock Island.

25. What is Gumrag?

Ans:- Dance. Performed by the Mising people which is known as Gumrag.

26. Which is the oldest Masjid in Assam?

Ans:- Panbari Masjid.

27. When was Assam Rifles established?

Ans:- 1835.

28. Tea was discovered in Assam in the year?

Ans:- 1823.

29. Tukreswari temple is located in?

Ans:- Goalpara.

30. The first Assamese magazine to have introduced cartoon was?

Ans:- Bahi.

31. Who wrote Rongmilir Hanhi?

Ans:- Rongbong Terang.

32. The oldest oil refinery in India is at?

Ans:- Digboi, Assam.

33. From whose reign was Sanskrit language used on Ahom coins?

Ans:- Rudra Singha.

34. Which ahom Swargadeo created the post of the Barpatra Gohain?

Ans:- Suhungmung.

35. The India's highest annual rainfall is reported at?

Ans:- Mawsynram, Meghalaya.

36. The first mobile theatre in assam?

Ans:- Kohinoor Theatre.

37. Dr. Bhupen Hazarika started the career of playback singer by which film?

Ans:- Indramalati.

38. The logo of the Assam Sahitya Sabha was made by?

Ans:- Jugal Das.

39. What is the shape of Ahom Coins?

Ans:- Octagonal.

40. What was the usual shape of Koch Coins?

Ans:- Round shape.

41. 'Assamese, its formation and development' is doctoral dissertation on Assamese Language. Who is the author?

Ans:- Dr. Banikanta Kakati.

42. The first movement launched against the British in India was?

Ans:- Swadeshi Movement in 1905.

43. First medical  college in established in Dibrugarh in the year?

Ans:- 1947.

44. First Assamese to win National Award for best actress?

Ans:- Malaya Goswami.

45. Which forest is single handedly planted by Jadav Payeng?

Ans:- Molai forest.

46. Assam has common boundary with how many Indian states?

Ans:- 7 States.
1.Arunachal Pradesh
2.Nagaland
3.Manipur
4.Mizoram
5.Tripura
6.Meghalaya
7.West Bengal

47. Who first discovered tea in Assam?

Ans:- Robert Bruce. (1823)

48. In which year Sikkim became a part of India?

Ans:- 1975.

49. Murlen National Park is located in?

Ans:- Mizoram

50. 'Sonar Samus Mukhat Loi' is the autobiography of?

Ans:- DR. PRANAV JYOTI DEKA / সোণৰ চামুচ মুখত লৈ বিক্ষিপ্ত আত্মজীৱনী ড° প্ৰণৱজ্যোতি ডেকা।

51. Which one of the following monuments is the first inhabited World Heritage Monument?

Ans:- Jaisalmer Fort (Rajasthan).

52. The first postal stamp released in the name of Assamese writer?

Ans:- Lakshminath Bezbaroa.

53. Name the only Assamese film maker who has own National Awards for all his feature films ?

Ans:- Bhabendra Nath Saikia.

54. Which is the highest mountain peak in India?

Ans:- Kanchenjunga.

55. Hasti Vidyarnava, an ancient Assamese treatise an elephants or elephantology was written by?

Ans:- Sukumar Borkaith.

56. Who was the founder of varman dynasty?

Ans:- Pushyavarman.

57. Brahmaputra, after joining Tista river, is known as?

Ans:- Jamuna.

58. Who was the chief minister of Assam when the capital of the state was shifted to Dispur from Shillong?

Ans:- Sarat Chandra Singha.

59. Who was the writer of Bhakti Ratnavali?

Ans:- Madhavdev.

60. Which Ahom King built the temple of Umananda?

Ans:- King Gadadhar Singha.

61. Which Ahom King is known as Bhagania Raja?

Ans:- Jayadhvaj Singha.

62. Gohain Kamal Ali was constructed in the reign of?

Ans:- Nara Narayan.

63. Who was the writer of 'Bonphul' (1952), The first Assamese book to be awarded with Sahitya Akademi?

Ans:- Jatindra Nath Duwara.

64. Dr. A.P.J. Abdul Kalam the former Indian President, received the prestigious Bharat Ratna award in the year?

Ans:- 1997.

65. Which was the first ever GI tagged (Geographical Indications) product from Assam?

Ans:- Muga Silk.

66. Homen Borgohain was awarded with Assam Valley Literary Award (অসম উপত্যকা সাহিত্য বঁটা) in the year?

Ans:- 1991.

67. The Ahom and Mughals conflict ended with which battle?

Ans:- Battle of Itakhuli.

68. Who was the first female president of Asam Sahitya Sabha?

Ans:- Nalini Bala Devi (1955).

69. The headquarters of the Assam Sahitya Sabha is situated at?

Ans:- Jorhat District. (Assam) [Chandrakanta Handique Bhawan is the head office of Asam Sahitya Sabha].

70. Maniram Dewan and Piyoli Baruah were hanged on?

Ans:- 26 February 1858.

71. Mahatma Gandhi first visited Assam in the year?

Ans:- 1921.

72. Who is the last king of Assam?

Ans:- Purandar Singha.

73. Who is the first recipient of Assam Ratna award?

Ans:- Dr. Bhupen Hazarika.

74. The theme song of the Assam Sahitya Sabha 'Siro Senehi Mur Bhasa Janani' (চিৰ চেনেহী মোৰ ভাষা জননী) was composed by?

Ans:- Mitradev Mahanta.

75. During whose rule Hiuen Tsang visited Assam?

Ans:- king Kumar Bhaskar Varman.

76. What was the original name of 'Chilarai'?

Ans:- Shukladhwaj.

77. Who founded Barpeta Satra?

Ans:-  Sri Madhab Deva.

78. The first Burmese invasion in Assam took place in?

Ans:- 1817.

79. Siva Singha declared his Chief Queen as 'Bar Raja'. who was she?

Ans:- Phuleswari.

80. Who was the first woman prime minister in the world?

Ans:- Sirimavo Bandaranaike.

81. First American President to visit India is?

Ans:- Dwight D. Eisenhower. (1959)

82. The first poetical work of Sankardeva was?

Ans:- Harishchandra Upakhyan.

83. Which of the following King rebuilt the Kamakhya Temple?

Ans:- Koch King Nara Narayan.

84. Which of the following latitudes passes through India?

Ans:- Topic of Cancer.

85. Who represented in Assam in the Round table conference of 1930?

Ans:- Chandradhar Barua.

86. Lakshmi Nandan Bora received the saraswati samman for his Novel?

Ans:- Kayakalpa.

87. In which year Guwahati University was founded?

Ans:- 1948.

লগতে চাওক:-

Post a Comment

0 Comments