Puhor bisari jau পোহৰ বিচাৰি যাওঁ

জুবিন দা আপুনি আমাৰ মাজত সদায় জীয়াই থাকিব...#JusticeForZubeenGarg

Guwahati High Court JAA 2023 previous year question paper pdf

 

THE GAUHATI HIGH COURT AT GUWAHATI


(The High Court of Assam, Nagaland, Mizoram & Arunachal Pradesh)
Written Examination (OMR based objective type multiple choices) in connection with direct recruitment of Junior Administrative Assistant in the Judicial Academy, Assam, 2023)


Date: 01.10.2023 (Sunday)
Total marks: 100+20
Time: 10 A.M. - 12 Noon
Duration: 2 Hrs.

Each question carries one mark. There is no negative marking.

ENGLISH

In each of the following sentences one word has been italicized. Under each sentence four alternative
words, marked a-d, are given. Select, from these alternatives, the word that conveys more or less the
same meaning as the italicized word in the sentence:

1. K.P.S. Gill has made a dossier of all those who had links with terrorists in Punjab.

(a) List of criminals.
(b) Record or file.
(c) Secret album.
(d) To put on a hit list.

Ans:- (b) Record or file.

2. He has become a millionaire by his devious means.

(a) Hard work.
(b) Dishonest.
(c) Skillful.
(d) Never ending.

Ans:- (b) Dishonest.

3. I beseech you to speak frankly about my performance.

(a) To ask earnestly.
(b) To be sure.
(c) Expect.
(d) To hope.

Ans:- (a) To ask earnestly.

4. Sunil's vocation is both paying and pleasant.

(a) Holiday.
(b) Occupation.
(c) Business.
(d) Attitude.

Ans:- (b) Occupation.

5. Mr. Tiwari had circumvented Mr. Pandey and his driver on the way to the airport.

(a) To evade.
(b) To deceive.
(c) Followed.
(d) To watch secretly

Ans:- (a) To evade.

In each of the following questions, three words that are different meanings of a certain word are
given. Select that word from the answer choices, marked a-d given under each set of words:


6. Opposite, conflicting, reverse

(a) Opposed
(b) Doubles
(c) Mates
(d) Match

Ans:- (a) Opposed

7. Cabinet, cupboard, dresser

(a) Cushion
(b) Breakfront
(c) Breakfast
(d) Ante

Ans:- (b) Breakfront

8. Knowledge, information, facts

(a) Betting
(b) Analysis
(c) Data
(d) Interpretation

Ans:- (c) Data

9. Migrate, travel, drift

(a) Spread
(b) Roam
(c) Dictate
(d) Rule

Ans:- (b) Roam

10. Pavement, roadway, concrete

(a) Street
(b) Beach
(c) Park
(d) Border

Ans:- (a) Street

Each of the following questions consists of a word printed in capital letters, followed by four words or
phrases. Select the word or phrase that is most closely opposite in meaning to the capitalized word.


11. AMORTISE

(a) Loosen
(b) Denounce
(c) Suddenly increase one's indebtedness
(d) Wisely cause to flourish

Ans:- (c) Suddenly increase one's indebtedness

12. EMACIATION

(a) Invigoration
(b) Glorification
(c) Amelioration
(d) Inundation

Ans:- (a) Invigoration

13. UNALLOYED

(a) Destabilized
(b) Unregulated
(c) Assimilated
(d) Adulterated

Ans:- (d) Adulterated

14. MINATORY

(a) Reassuring
(b) Genuine
(c) Creative
(d) Obvious

Ans:- (a) Reassuring

15. EPICURE

(a) A person ignorant about art.
(b) A person dedicated to a cause.
(c) A person motivated by greed.
(d) A person indifferent to food.

Ans:- (d) A person indifferent to food.

In the following questions a word is given in capital letters followed by four alternative words, marked
a-d. You have to select a word that is opposite in meaning to the word given in capital letters:


16. RIDICULOUS

(a) Dangerous
(b) Reasonable
(c) Hazardous
(d) Poisoner

Ans:- (b) Reasonable

17. IMPLICATE

(a) Involve
(b) Exonerate
(c) Corrupt
(d) accuse

Ans:- (b) Exonerate

18. AMICABLE

(a) Dangerous
(b) Criminal
(c) Unfriendly
(d) Compensatory

Ans:- (c) Unfriendly

19. FALLACIOUS

(a) True
(b) Faulty
(c) Wrong
(d) Dirty

Ans:- (a) True

20. IMPLODE

(a) Extract
(b) Explode
(c) Burst
(d) Erupt

Ans:- (b) Explode

For each question below, determine the relationship between the pair the words in the question and
then select, from the options, the pair having a similar relationship to the first pair.


21. Multiplication: Division ::

(a) Increase: Decrease
(b) Zero: Infinity
(c) Calculate: Estimate
(d) Digit: Series

Ans:- (a) Increase: Decrease

22. Sonnet: Line ::

(a) Ballad: Poetry
(b) Symphony: Harmony
(c) Novel: Chapter
(d) Game: Score

Ans:- (c) Novel: Chapter

23. Triangle: Quadrilateral::

(a) Plane: Solid
(b) Pentagon: Hexagon
(c) Rectangle: Octagon
(d) Cone: Cube

Ans:- (b) Pentagon: Hexagon

24. Fine: Imprisonment::

(a) Sentence: Judgment
(b) Bail: Bond
(c) Jury: Judge
(d) Misdemeanour: Felony

Ans:- (d) Misdemeanour: Felony

25. Satellite: Orbit::

(a) Ball: Pitcher
(b) Missile: Trajectory
(c) Moon: Phase
(d) Rocket: Projectile

Ans:- (b) Missile: Trajectory

Select the lettered pair that expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.


26. Widow: Dowager:: Consort:_____________________

(a) Slave
(b) Comrade
(c) Companion
(d) Enemy

Ans:- (c) Companion

27. Intense: Persistent:: Acute:_____________________

(a) Resistant
(b) Acrimonious
(c) Acrid
(d) Chronic

Ans:- (d) Chronic

28. Solution: Mystery:: Learning:_____________________

(a) Books
(b) Study
(c) Library
(d) Detective

Ans:- (b) Study

29. Sugar: Molasses:: Gasoline:_____________________

(a) Petroleum
(b) Drill
(c) Quarry
(d) Mine

Ans:- (a) Petroleum

30. Large: Small:: Giant:_____________________

(a) Heavy
(b) Slim
(c) Lean
(d) Dwarf

Ans:- (d) Dwarf

Pick out the most effective pair of words from the given pair to make the sentences meaningfully complete.


31. The so-called civilized human race has.............and ill-treated small and large animals in an attempt to prove its............

(a) Abused........supremacy
(b) Misuse..........power
(c) Cruelty..........altruism
(d) Advocated.....worthlessness

Ans:- (a) Abused........supremacy

32. With large classes, it is difficult for teachers to.........regular essay type questions for homework because........long answers would take too much time.

(a) Consider.........writing
(b) Evaluate.........marking
(c) Revalue..........concise
(d) Pursue..........feeling

Ans:- (b) Evaluate.........marking

33. India's............over the past half century since independence has been unique and..............in many ways.

(a) Thinking.......feeling
(b) Victory..........celebrating
(c) Regress.........praiseworthy
(d) Development......commendable

Ans:- (d) Development......commendable

34. Despite being the partner in the relationship, the franchiser doesn't always have all the............

(a) Sincere..........limitations
(b) Vulnerable..........powers
(c) Active...........losses
(d) Dominant...........advantages

Ans:- (d) Dominant...........advantages

35. Ours is a democracy and any............. or use of force is out of question. Methods of............and education are best suited to a democratic regime.

(a) Attempt.........coercion
(b) Compulsion...........persuasion
(c) Judgment..........prayer
(d) Inhuman..........apprehension

Ans:- (b) Compulsion...........persuasion

In the following questions each sentence is given three possible solutions for the bold part. If one of them—(a), (b) or (c)—is better than the original sentence, indicate your response on the answer sheet against the corresponding alphabet. If none of the substitutions improve the sentence, indicate as your response on the answer sheet (d) “no correction required”.


36. All of us must try to consciously stop worrying about it.

(a) To stop consciously worrying.
(b) Conscious to stop worry.
(c) And consciously stop worries.
(d) No correction required.

Ans:- (d) No correction required.

37. He generally reaches home by this time but the road may have blocked.

(a) The roads might blocked.
(b) The roads may be blocked.
(c) May be the roads have blocks.
(d) No correction required.

Ans:- (b) The roads may be blocked.

38. I was so thrilling by his enchanting actions that I forgot to thank him.

(a) Was so thrilling at.
(b) Had so thrilled by.
(c) Was so thrilled by.
(d) No correction required.

Ans:- (c) Was so thrilled by.

39. The visitors admired my paintings but they seem to have disliking my sculptures.

(a) Seemed to have disliked.
(b) Seemed to be disliked.
(c) Seemed disliking.
(d) No correction required.

Ans:- (a) Seemed to have disliked.

40. It is fortunate that he has been behaving well.

(a) Has to be behaved.
(b) Has to behave.
(c) Would have behaved.
(d) No correction required.

Ans:- (d) No correction required.

Fill in each of the numbered blanks in the following passage with the most suitable word from the choices provided under the passage:


In all compositions......41..........is the most.....42.............virtue. You should write in a simple and........43.............manner. The choice of words should be........44............Try not to use........45...........words merely because they are.......46...........Do not allow poetic images or........47.............to spoil the grace of good style. It is no longer........48.............to stuff your compositions with too many........49.............or proverbs especially if their relevance is........50.............

41.
(a) flourish 
(b) simplicity 
(c) reserve 
(d) deserve

Ans:- (b) simplicity

42.
(a) described 
(b) hidden 
(c) depicted 
(d) admired

Ans:- (d) admired

43.
(a) showy 
(b) ornamental 
(c) beautiful 
(d) straightforward

Ans:- (d) straightforward

44.
(a) quick 
(b) haphazard 
(c) easy 
(d) discriminating

Ans:- (d) discriminating

45.
(a) grammar 
(b) poetry 
(c) difficult 
(d) short

Ans:- (c) difficult 

46.
(a) literary 
(b) distinct 
(c) clear 
(d) familiar

Ans:- (a) literary 

47.
(a) stories 
(b) similes 
(c) picture 
(d) illustrations

Ans:- (b) similes

48.
(a) common 
(b) uncommon 
(c) simple 
(d) fashionable

Ans:- (d) fashionable

49.
(a) authors 
(b) quotations 
(c) examples 
(d) philosophies

Ans:- (b) quotations 

50.
(a) distinct 
(b) clear 
(c) doubtful 
(d) doubtless

Ans:- (c) doubtful 

GENERAL KNOWLEDGE INCLUDING COMPUTER KNOWLEDGE

51. For what sport the Webb Ellis Trophy is awarded?

(a) Kabaddi
(b) Netball
(c) Polo
(d) Rugby

Ans:- (d) Rugby

52. The term 'castling' is associated with which sport?

(a) Bridge
(b) Chess
(c) Billiards
(d) Croquet

Ans:- (b) Chess

53. 'Dong' is the currency of which country?

(a) Yemen
(b) Syria
(c) Laos
(d) Vietnam

Ans:- (d) Vietnam

54. The national anthem of which country is 'Bilady, Bilady, Bilady'?

(a) Egypt
(b) Estonia
(c) Kuwait
(d) Tanzania

Ans:- (a) Egypt

55. 'Sejm' is the Parliament of which country?

(a) Netherlands
(b) Romania
(c) Poland
(d) Norway

Ans:- (c) Poland

56. Services under the Union and the States are dealt under which Part of the Constitution of India?

(a) XII
(b) XIII
(c) XIV
(d) XV

Ans:- (c) XIV

57. By which Constitutional Amendment Act, the 9th Schedule was added in the Constitution of India?

(a) 1st
(b) 2nd
(c) 3rd
(d) 4th

Ans:- (a) 1st

58. By which Constitutional Amendment Act, the Dogri language along with three others were added in the 8th Schedule to the Constitution of India?

(a) 90th Amendment Act
(b) 92nd Amendment Act
(c) 93'd Amendment Act
(d) 94th Amendment Act

Ans:- (b) 92nd Amendment Act

59. 'Nakki' is a fresh water lake. It is situated in which Indian State?

(a) Andhra Pradesh
(b) Telangana
(c) Manipur
(d) Rajasthan

Ans:- (d) Rajasthan

60. Which Mughal Emperor is also known as 'zindapir'?

(a) Akbar
(b) Aurangzeb
(c) Shah Jahan
(d) Bahadur Shah Zafar

Ans:- (b) Aurangzeb

61.Tharman Shanmugaratnam is the present President of?

(a) Mauritius
(b) Maldives
(c) Singapore
(d) Indonesia

Ans:- (c) Singapore

62. The incumbent Chief Justice of India Honourable Dr. Justice D.Y. Chandrachud will demit office on November 10, 2024. Going by the rule of seniority, who is expected to succeed him?

(a) Justice S.K. Kaul
(b) Justice Sanjiv Khanna
(c) Justice B.R. Gavai
(d) Justice Surya Kant

Ans:- (b) Justice Sanjiv Khanna

63. Who served as the first Chief Justice of Assam High Court?

(a) Justice T.V. Thadani
(b) Justice Sir R.F. Lodge
(c) Justice Sarjoo Prasad
(d) Justice C.P. Sinha

Ans:- (b) Justice Sir R.F. Lodge

64. Who amongst the following bears the distinction of being the only non-lawyer and only officer of the Indian Civil Service (ICS) to serve as the Chief Justice of India?

(a) Justice Harilal J. Kania
(b) Justice M.C. Mahajan
(c) Justice B.K. Mukherjea
(d) Justice K.N. Wanchoo

Ans:- (d) Justice K.N. Wanchoo

65. The popular quotation-"For fools rush in where angels fear to tread" is attributed to whom?

(a) Alexander Pope
(b) Thomas Gray
(c) Alfred Tennyson
(d) Henry James

Ans:- (a) Alexander Pope

66. MS-Word is an example of------?

(a) An operating system
(b) An application software
(c) A processing device
(d) An input device

Ans:- (b) An application software

67. A computer cannot "boot" if it does not have the--------?

(a) Compiler
(b) loader
(c) operating system
(d) assembler

Ans:- (c) operating system

68.-----------is the process of dividing the disk into tracks and sectors?

(a) Tracking
(b) Formatting
(c) Crashing
(d) Allotting

Ans:- (b) Formatting

69.------------are attempts by individuals to obtain confidential information from you by falsifying their identity?

(a) phishing
(b) fishing
(c) angling
(d) parkour

Ans:- (a) phishing

70. The hardware device that converts digital information from your computer into analog signals that can transmit over wires and vice-versa is?

(a) WiFi
(b) USB
(c) Modem
(d) Port

Ans:- (c) Modem

71. Full form of BIOS is?

(a) Binary Interchange Operation System
(b) Basic Input Output System
(c) Beginner's Input Operation Symbol
(d) Basic Interface Oriented Service

Ans:- (b) Basic Input Output System

72.-----------is not a storage device?

(a) iPOD
(b) Pendrives
(c) Linux
(d) Flash Disks

Ans:- (c) Linux

73. In Internet, what is the full form of TCP?

(a) Transfer Control Program
(b) Transfer Control Protocol
(c) Transmission Control Program
(d) Transmission Control Protocol

Ans:- (d) Transmission Control Protocol

74. In Microsoft Word, ________________contains tools for standard tasks like saving, printing, cutting, copying, pasting etc. ?

(a) Standard Tool Bar
(b) Menu Bar
(c) Status Bar
(d) Formatting Tool Bar

Ans:- (a) Standard Tool Bar

75. How many KB is equal to 1GB?

(a) 1024
(b) 256 X 1024
(c) 1024 X 1024
(d) 1024 X 1024 X 128

Ans:- (c) 1024 X 1024

76. Android is a mobile operating system designed primarily for touch screen mobile devices such as smartphones and tablets. Which among the following was the earliest Android Operating System?

(a) Cupcake
(b) Marshmallow
(c) Gingerbread
(d) Doughnut

Ans:- (a) Cupcake

77. Which among the following is not a basic function of a computer?

(a) Accept input
(b) Process data
(c) Copy text
(d) Store data77

Ans:- (c) Copy text

78. Software that helps run the computer hardware?

(a) Proprietary software
(b) System software
(c) Beta software
(d) None of the above

Ans:- (b) System software

79.Which system is used by the digital Computers to encode data and programs?

(a) Binary
(b) Decimal
(c) Octal
(d) Hexa Decimal

Ans:- (a) Binary

80. In Microsoft Excel, the ________________ ( ) function returns the largest value among the values passed as arguments.

(a) HIGHEST
(b) MORE
(c) MAX
(d) HIGH

Ans:- (c) MAX

REASONING AND QUANTITATIVE APTITUDE

81. Assertion (A) Population control measures do not necessarily help in checking environmental degradation.
Reasoning (R) The relationship between population growth and environmental degradation is rather complex.
Codes

(a) A is false, but R is true.
(b) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(c) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A.
(d) A is true, but R is false.

Ans:- (a) A is false, but R is true.

82. The next term in the series-2,5,10,17,26,37,.......is

(a) 72
(b) 50
(c) 57
(d) 62

Ans:- (b) 50

83. A group of 210 students appeared in some test. The mean of 1/3rd of students is found to be 60. The mean of remaining students is found to be 78. The mean of the whole group will be-

(a) 72
(b) 80
(c) 76
(d) 74

Ans:- (a) 72

84. Anil after travelling 6km towards East from his house realized that he has travelled in a wrong direction. He turned and travelled 12 km towards West, turned right and travelled 8km to reach his office. The straight distance of the office from his house is-

(a) 10 km
(b) 20 km
(c) 14 km
(d) 12 km

Ans:- (a) 10 km

85. The next term in the series B2E, D5H, F12K, H27N, ? is

(a) J58Q
(b) 3561
(c) 1620
(d)Q62J

Ans:- (a) J58Q

86. P and Q are brothers. R and S are sisters. The son of P is brother of S. Q is related to R as-

(a) father
(b) son
(c) brother
(d) uncle

Ans:- (d) uncle

87. A party was held in which a grandmother, father, mother, four sons, their wives and one son and two daughters to each of the sons were present. The number of females present in the party is---

(a) 24
(b) 12
(c) 14
(d) 18

Ans:- (c) 14

88. The next term in the series is 2, 5, 9, 19, 37, ?

(a) 73
(b) 75
(c) 78
(d) 80

Ans:- (b) 75

89. In a certain code MATHURA is coded as JXQEROX. The code of HOTELS will be---

(a) LEQIBP
(b) ELQBIP
(c) LEBIQP
(d) ELIPQB

Ans:- (b) ELQBIP

90. At present a person is 4 times older than his son and is 15 years older than his wife. After 3 years the age of son will be 15 years. The age of the person's wife after 5 years will be-

(a) 42 years
(b) 48 years
(c) 45 years
(d) 50 years

Ans:- (d) 50 years

91. Two numbers are in the ratio 3:5. If 9 is subtracted from the numbers, the ratio becomes 12:23. The numbers are-

(a) 30, 50
(b) 36, 60
(c) 33, 55
(d) 42, 70

Ans:- (c) 33, 55

92. The mean of the ages of father and his son is 27 years. After 18 years, father will be twice as old as his son. Their present ages are-

(a) 42, 12
(b) 40, 14
(c) 30, 24
(d) 36, 18

Ans:- (a) 42, 12

93. One writes all numbers from 50 to 99 without the digits 2 and 7. How many numbers have been written?

(a) 32
(b) 36
(c) 40
(d) 38

Ans:- (a) 32

94. In a post office, stamps of three different denominations of Rs. 7, Rs. 8, and Rs. 10 are available. The exact amount for which one cannot buy stamps is-

(a) Rs. 19
(b) Rs. 20
(c) Rs. 23
(d) Rs. 29

Ans:- (a) Rs. 19

95. A person has to buy both apples and mangoes. The cost of one apple is Rs. 7 whereas that of a mango is Rs. 5. If the person has Rs. 38, the number of apples he can buy?

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Ans:- (d) 4

96. Ananya and Krishna can speak and follow English. Bulbul can write and speak Hindi as Archana does. Archana talks with Ananya also in Bengali. Krishna cannot follow Bengali. Bulbul talks with Ananya in Hindi. Who can speak and follow English, Hindi and Bengali?

(a) Archana
(b) Bulbul
(c) Ananya
(d) Krishna

Ans:- (c) Ananya

97. Choose the proper alternative given in the codes to replace the question mark. Bee-Honey, Cow-Milk, Teacher-?

(a) Intelligence
(b) Marks
(c) Lessons
(d) Wisdom

Ans:- (c) Lessons

98. In a certain cricket tournament 45 matches were played. Each team played once against each of the other teams. The number of teams participated in the tournament is-

(a) 8
(b) 10
(c) 12
(d) 14

Ans:- (b) 10

99. The odd numbers from 1 to 45 which are exactly divisible by 3 are arranged in an ascending manner. The number at 6th position is---

(a) 18
(b) 24
(c) 33
(d) 36

Ans:- (c) 33

100. If the radius of a circle is increased by 50%, the perimeter of the circle will increase by-

(a) 20%
(b) 30%
(c) 40%
(d) 50%

Ans:- (d) 50%

Assamese Section-


Q. (101-105)

তলত দিয়া শব্দবিলাকৰ সন্ধি বিচ্ছেদ কৰক -


101. আশ্চর্য

A. আ + চর্য
B. আচ + চর্য
C. অশ + চর্য
D. অ: + চর্য

Ans:- A. আ + চর্য

102. সংহাৰ

A. সং+ হাৰ
B. খং + হাৰ
C. সম্ + হাৰ
D. সৎ + হাৰ

Ans:- C. সম্ + হাৰ

103. কালোচিত

A.কাল + ওচিত
B. কাল + উচিত
C. কাল + অচিত
D. কলা + ওচিত

Ans:- B. কাল + উচিত

104. বলীন্দ্র

A.বলী + ইন্দ্র
B.বল + ইন্দ্র
C.বেলী + ইন্দ্র
D.বলি + ইন্দ্র

Ans:- A.বলী + ইন্দ্র

105. শোকাকুল

A. শাক + কুল
B. শোক + আকুল
C. শেক + কোল
D. শোক + কুল

Ans:- B. শোক + আকুল

Q. (106-110)

তলত দিয়া ফকৰা যোজনাৰে খালি ঠাই পূৰণ কৰি সম্পূৰ্ণ কৰক -


106. "অতি ভক্তি চোৰৰ লক্ষণ।
_______________ নিগনী ৰক্ষণ"

A. হাতীৰ
B. কুকুৰৰ
C. বিড়ালীৰ
D. গৰুৰ

Ans:- C. বিড়ালীৰ

107. "আছে গৰু নাবায় হাল,
হোৱাতকৈ নোহোৱাই ___________________।"

A. কাল
B. ভাল
C. দাল
D. পাল

Ans:- B. ভাল

108. " ঘৰৰ ___________, জুহালৰ মূঢ়া।"

A. ল'ৰা
B. বুঢ়া
C. গৰু
D. নাও

Ans:- B. বুঢ়া

109. "টান পালেহে ___________ লয়।"

A. নাম
B. কাম
C. মন
D. গতি

Ans:- A. নাম

110. "ডলাৰ বগৰী যেনে, বগৰাৰ ___________ তেনে।"

A. ভাগ্য
B. জীৱন
C. গতিও
D. ভয়

Ans:- C. গতিও

Q. (111-120)

তলৰ বাক্যবোৰ এটা শব্দত প্রকাশ কৰক -


111. যাৰ পূৰ্ব জন্মৰ কথা মনত আছে -

A. কর্তব্য
B. যাযাবৰ
C. স্বহীদ
D. জাতিস্মৰ

Ans:- D. জাতিস্মৰ

112. যি কণীৰ পৰা জন্মে -

A. অন্ডজ
B. সর্বজ্ঞ
C. ৰণজ্ঞ
D. বিবক্ষ্যা

Ans:- A. অন্ডজ

113. যাৰ দুই হাত সমানে চলে -

A. অবৈতনিক
B. অসীম
C. সব্যসাচী
D. মেলেকী

Ans:- C. সব্যসাচী

114. ভৰিৰ পৰা মুৰলৈকে -

A. চব্য
B. আপাদমস্তক
C. অনুকৰণ
D. হতভগা

Ans:- B. আপাদমস্তক

115. যি হিচাপমতে নচলে -

A. বেহিচাপী
B. কাণীয়া
C. অঘৰী
D. কলনী

Ans:- A. বেহিচাপী

116. প্রৱাসত থকা মানুহ -

A. সতীর্থ
B. জলচৰ
C. প্রৱসুৱা
D. পৰশ্রীকাতৰ

Ans:- C. প্রৱসুৱা

117. এবাৰ ফল দিয়াৰ পাছতে যি গছ মৰি যায় -

A. ওষধি
B. বনস্পতি
C. পংকজ
D. মানিনী

Ans:- A. ওষধি

118. যি গৰু মহৰ গাড়ী চলায় -

A. বৰলা
B. নাৱৰীয়া
C. গাড়োৱান
D. মাউৰা

Ans:- C. গাড়োৱান

119. আনৰ দোষ দেখা স্বভাৱ -

A. অসূয়া
B. অনন্ত
C. অকথ্য
D. নিশাচৰ

Ans:- A. অসূয়া

120. কথা কোৱাৰ যি ইচ্ছা -

A. বিবক্ষা
B. শৈৱ
C. নির্দয়
D. কুমাৰ

Ans:- A. বিবক্ষা




Post a Comment

Previous Post Next Post