Assam Geography questions and answers / অসমৰ ভূগোলৰ কিছু প্ৰশ্নোত্তৰ

 

1. Which of the following is the largest coalfield in Assam?

Ans:- Makum.

2. In which year the Project Tiger in Manas National Park was started?

Ans:- 1973.

3. In which year Kaziranga National Park became the Tiger reserve?

Ans:- 2006.

4. Which part of the Assam receives very little rainfall?

Ans:- Lumding.

5. Full form of APFBCS?

Ans:- Assam Project on Forest and Biodiversity Conservation Society.

6. Where is the Assam Co-operative Jute Mills Ltd located in?

Ans:- Silghat.

7. The total number of Development Blocks in Assam?

Ans:- 219.

8. The Assam State Zoo cum Botanical Garden was established in?

Ans:- 1957.

9. Which of the following is a type of rice that has the highest production and also the highest area under cultivation in Assam?

Ans:- Winter Rice [শালি ধান].

10. Area wise rank of Assam among North Eastern State is?

Ans:- 2nd.

11. What is the name of river Tsangpo in Arunachal Pradesh?

Ans:- Dihang.

12. Dikrong river flows through - ?

Ans:- Lakhimpur District Only.

13. Which of the following city of Assam is called the city of eternal romance?

Ans:- Tezpur.

14. The rank of Assam among the Indian States in Terms of Crude Oil production is - ?

Ans:- Third.

15. The origin of the Barak river lies in -?

Ans:- Barail Range.

16. Which Country is located in the North of Assam?

Ans:- Bhutan.

17. The inter-state boundary between Assam and Tripura is marked by river called?

Ans:- Longai.

18. Chirang District doesn't share border with ?

Ans:- Nalbari District.

19. Which relief feature protects Assam from cold polar winds in Winter?

Ans:- Himalayas.

20. Which National Park is the largest in Assam?

Ans:- Manas.

21. Which is the largest south bank tributary of the Brahmaputra river?

Ans:- Kopili.

22. Which of the following places is the site of rain forest in Assam and in which district?

Ans:- Jeypore [Dibrugarh].

23. The population density per sq km in Assam according to the 2011 census is?

Ans:- 398.

24. Which of the following districts of Assam does not have any international boundary with Bangladesh?

Ans:- Hilakandi.

25. The river Brahmaputra called in Tibet ?

Ans:- Tsangpo.

26. What is the meaning of Tsangpo?

Ans:- Purifier.

27. Pink Granite has been discovered in which hill of Goalpara district?

Ans:- Ajagar Hills.

28. Assam is not a traditional growing area of which of the following crop?

Ans:- Tobacco.

29. How much area of India is covered by Assam?

Ans:- 2.39%

30. The town Barpeta is famous for?

Ans:- Ivory Products.

31. The length of Assam-Bangladesh Border is ?

Ans:- 263 km.

32. Which of the following is the highest peak in Karbi Plateau?

Ans:- Singhasan.

33. The major reserves of limestone are in __ and __ districts of Assam.

Ans:- Dima Hasao and Karbi Anglong.

34. Which of the following is the smallest National Park in Assam?

Ans:- Orang National Park.

35. What is the other name of Bordoichila or Pre-Monsoon in Assam?

Ans:- Tea Shower.

36. How many districts of Assam share inter state border?

Ans:- 24.

37. In which district the "Sri Surya Pahar" is located?

Ans:- Goalpara.

38. Rudrasagar Oil field was discovered in ?

Ans:- 1960.

39. Assam falls in which climate region?

Ans:- Tropical Monsoon Climate.

40. Physiography of Assam can be divided into how many types?

Ans:- Three.

41. Which town is also known as the Manchester of Assam?

Ans:- Sualkuchi.

42. How many districts in Barak Valley?

Ans:- Three. Cachar, Hailakandi, Karimganj.

43. Purnima Devi Barman from Assam is well known for the conservation effort of which of the following species?

Ans:- Greater Adjutant Stork.

44. Total number of districts that are on the bank of Brahmaputra river is?

Ans:- 22.

45. Which river flows through the northern part of the Kaziranga National Park?

Ans:- Brahmaputra.

46. Which of the following place is called as the Navadweep of Assam?

Ans:- Nalbari.

47. Of the total production of Muga, the Golden Silk in the World Assam produces?

Ans:- 99%

48. Border Areas Development Programme (BADP) covers - ?

Ans:- 8 Districts of Assam.

49. Oak Tasar a wild silkworm is found in which of the following districts in Assam?

Ans:- Dima Hasao.

50. The approximate share of Assam in India's annual production of Tea is -? 

Ans:- 53%

51. Red Laterite Soils are found in which of the following areas of Assam?

Ans:- Karbi Hills and Dima Hasao.

52. Which of the following is a headstream of the Brahmaputra river?

Ans:- Dihang.

53. When did B.T.A.D. established?

Ans:- 10 February, 2003

54. Brahmaputra, after joining Tista river is known as - ?

Ans:- Jamuna.

55. The Chandubi Lake was formed in which year due to earthquake?

Ans:- 12th June, 1897

56. Which of the following thermal power station is not run by APGCL?

Ans:- Bongaigaon Thermal Power Station.

57. According to 2011 census which of the following district of Assam has the highest sex ratio?

Ans:- Baksa.

58. In which of the following districts of Assam, the number of Large and Medium Scale Industries (LMSI) is highest?

Ans:- Kamrup (M).

59. Which district of Assam has the highest proportion of scheduled castes population as per 2011 census ?

Ans:- Cachar.

60. Which river separates Karbi Plateau from Naga Hills?

Ans:- Dhanshiri.

61. Which is the largest wetland in Assam?

Ans:- Son Beel Lake.

62. The highest concentration of forest in the state of Assam occours?

Ans:- Karbi Anglong.

63. Coal was discovered in Assam in which of the following year?

Ans:- 1825.

64. Tropical wet evergreen forest are predominantly found in which of the following protected areas?

Ans:- Dehing Patkai National Park.

65. Which of the following tribe of Assam has the largest size of population next to the Bodo's is?

Ans:- The Mising.

66. In which year Crude Oil was drilled in Assam for the first time?

Ans:- 1889.

67. Which schedule of Indian Constitution deals with administration of tribal areas in Assam?

Ans:- Sixth.

68. Which department is engaged in minerals exploration in the state of Assam?

Ans:- Directorate of Geology and Mining.

69. Which of the following is known as the Kameng in Arunachal Pradesh ?

Ans:- Jia Bharali.

70. What is the total area of Barak Valley?

Ans:- 6922 KM Square.

71. Which of the following North Eastern State shares the longest boundary with Assam?

Ans:- Meghalaya.

72. Which one is the highest peak in Assam Himalaya?

Ans:- Namcha Barwa.

73. Assam has common boundary with how many Indian States?

Ans:- 7 State.

74. Who is the Chairman of the Assam project on Forest and Biodiversity conservation society?

Ans:- Chief Secretary to Govt of Assam.

75. The Naranarayan Setu over the Brahmaputra connects the districts?

Ans:- Bongaigaon and Goalpara.

76. Which of the following river doesn't originate in the hills of Arunachal?

Ans:- Kolong River.

77. Which of the following is the first North Eastern State carved out of Assam as a full fledged State?

Ans:- Nagaland.

78. When did Kaziranga declared as a UNESCO world Heritage site?

Ans:- 1985.

7 Comments


  1. Commenting on a blog is an art. Good comments create relations. You’re doing great work. Keep it up.

    Algorithmic Trading

    ReplyDelete
  2. It's amazing article. i really like your blog and thanks so much for sharing this informational article.

    ReplyDelete
  3. Assam is a state located in the northeastern region of India. Here are some facts about the geography of Assam:

    What is the total area of Assam?
    The total area of Assam is 78,438 square kilometers.

    What are the major rivers in Assam?
    The major rivers in Assam include the Brahmaputra, Barak, and Manas.

    What is the highest peak in Assam?
    The highest peak in Assam is Dipku Peak, which is located in the Himalayan mountain range and has an altitude of 3,048 meters.

    What is the climate of Assam?
    Assam's climate is characterized by high humidity and heavy rainfall during the monsoon season. The temperatures in Assam are generally moderate, with average temperatures ranging between 20-25 degree Celsius.

    What are the major crops grown in Assam?
    The major crops grown in Assam include rice, tea, jute, oilseeds, and sugarcane. Assam is also known for its production of high-quality silk.

    What are the major wildlife sanctuaries in Assam?
    Some of the major wildlife sanctuaries in Assam include Kaziranga National Park, Manas National Park, Dibru-Saikhowa National Park and Nameri National Park.

    What are the major towns in Assam?
    The major towns in Assam include Guwahati, Dibrugarh, Jorhat, Nagaon, Tezpur, and Silchar.

    What is the population density of Assam?
    As per the census of 2021, the population density of Assam is around 397 persons per square kilometer.

    ReplyDelete
Previous Post Next Post