DHS Grade IV Previous Years Quetions 2019 Part 2

DHS Grade IV Previous Years Quetions 2019 Part 2
assam govt job dhs grade 4 previous year question paper


51) Which of the following is not a good conductor of heat?
তলত দিয়া কোনটো তাপৰ সুপৰিবাহী নহয়?


a) Brass
পিতল

b) Wood
কাঠ

c) Lead
সীহ

d) Copper
তাম

Ans:- b) Wood.
কাঠ

52) A convex lens can produce -
এখন উত্তল লেন্সে -


a) a magnified image
পৰিবৰ্ধিত প্ৰতিবিম্ব সৃষ্টি কৰিব পাৰে

b) a smaller image
সৰু প্ৰতিবিম্ব সৃষ্টি কৰিব পাৰে

c) an erect image
উলম্ব প্ৰতিবিম্ব সৃষ্টি কৰিব পাৰে

d) a darker image
ডাঠ প্ৰতিবিম্ব সৃষ্টি কৰিব পাৰে

Ans:- a) a magnified image.
পৰিবৰ্ধিত প্ৰতিবিম্ব সৃষ্টি কৰিব পাৰে

53) Ginger is a -
আদা হ'ল এটা -


a) stem
কাণ্ড

b) root
শিপা

c) seed
গুটি

d) fruit
ফল

Ans:- a) stem.
কাণ্ড

54) When electricity passes through a thin wire, it becomes -
এডাল মিহি তাঁৰৰ মাজেৰে বিদ্যুৎ পাৰ হৈ গৈ থাকিলে সি -


a) short
চুটি হৈ যায়

b)cold
চেঁচা হৈ যায়

c) curved
ভাঁজ লাগি যায়

d) hot
গৰম হৈ যায়

Ans:- d) hot.
গৰম হৈ যায়

55) Anemometer is an instrument to measure -
Anemometer হ'ল এটা -


a) air pressure
বায়ুৰ চাপ জোখা যন্ত্ৰ

b) direction of wind
বতাহৰ দিক নিৰ্ণয় কৰা যন্ত্ৰ

c) wind speed
বতাহৰ গতিবেগ জোখা যন্ত্ৰ

d) air temperature
বায়ুৰ উষ্ণতা জোখা যন্ত্ৰ

Ans:- c) wind speed.
বতাহৰ গতিবেগ জোখা যন্ত্ৰ

56) Which is the largest organ of our body?
আমাৰ শৰীৰৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ অংগ কোনটো?


a) Liver
যকৃত

b) Lungs
হাঁওফাঁও

c) Skin
ছাল

d) Stomach
পাকস্থলী

Ans:- c) Skin.
ছাল

57) Green plants produce -
সেউজীয়া উদ্ভিদে উৎপন্ন কৰে -


a) oxygen
অক্সিজেন

b) carbon dioxide
কাৰ্বন ডাইঅক্সাইড

c) ozone
অ'জ'ন

d) nitrogen
নাইট্ৰ'জেন

Ans:- a) oxygen.
অক্সিজেন

58) How many kidneys are there in the human body?
মানৱ দেহত কেইটা বৃক্ক থাকে?


a) 2

b) 3

c) 4

d) 6

Ans:- a) 2.

59) Which of the following glands is ductless?
তলত দিয়া কোনটো নলিকাবিহীন গ্ৰন্থি?


a) Thyroid
থাইৰয়ড

b) Salivary glands
লালতি গ্ৰন্থি

c) Liver
যকৃত

d) Mammary glands
স্তন

Ans:- a) Thyroid.
থাইৰয়ড

60) Which human blood group is the rarest?
মানুহৰ কোনটো তেজৰ গ্ৰুপ আটাইতকৈ বিৰল?


a) A

b) B

c) AB

d) O

Ans:- c) AB.

61) What is the unit of sound?
শব্দৰ একক কি?


a) Dioptre
ডাইঅপটাৰ

b) Decibel
ডেচিবেল

c) Kelvin
কেলভিন

d) Hertz
হাৰ্টজ

Ans:- b) Decibel.
ডেচিবেল

62) Which disease is caused by vitamin D deficiency?
ভিটামিন D ৰ অভাৱ কোন ৰোগৰ কাৰক?


a) Beri beri
বেৰি বেৰি

b) Rickets
ৰিকেট্চ

c) Pellagra
পেলাগ্ৰা

d) Scurvy
স্কাৰ্ভি

Ans:- b) Rickets.
ৰিকেট্চ

63) Which drug is obtained from cinchona tree?
চিনকোনা গছৰ পৰা কি দৰৱ পোৱা যায়?


a) Digitalis
ডিজিটেলিচ্

b) Quinine
কুইনাইন

c) Methotrexate
মেথ'ট্ৰেক্সেট

d) Insulin
ইনছুলিন

Ans:- b) Quinine.
কুইনাইন

64) Which gland of our body secretes bile?
আমাৰ শৰীৰৰ কোনটো গ্ৰন্থিয়ে পিত্তৰস নিঃসৰণ কৰে?


a) Liver
যকৃত

b) Pancreas
অগ্ন্যাশয়

c) Prostate
প্ৰ'ষ্টেট

d) Thyroid
থাইৰয়ড

Ans:- a) Liver.
যকৃত

65) Which of the following is not a fossil fuel product?
তলত দিয়া কোনটো জীৱাশ্মৰ পৰা হোৱা ইন্ধন নহয়?


a) Coal
কয়লা

b) Petrol
পেট্ৰ'ল

c) Silk
ৰেচম

d) Kerosene
কেৰাচিন

Ans:- c) Silk.
ৰেচম

66) Which of the following is required for prevention of anaemia?
ৰক্তহীনতা বাধা দিবৰ বাবে তলত দিয়া কোনটোৰ দৰকাৰ?


a) Copper
তাম

b) Zinc
দস্তা

c) Iron
লো

d) Mercury
পাৰা

Ans:- c) Iron.
লো

67) Cataract is a disease of -
কেটেৰেক্ট কিহৰ ৰোগ?


a) bones
হাড়ৰ

b) blood
তেজৰ

c) eye
চকুৰ

d) ear
কাণৰ

Ans:- c) eye.
চকুৰ

68) Veins under the skin contain -
ছালৰ তলত থকা শীৰাসমূহত থাকে -


a) oxygenated blood
বেচি অক্সিজেনযুক্ত তেজ

b) deoxygenated blood
কম অক্সিজেনযুক্ত তেজ

c) acidic blood
আম্লিক তেজ

d) blue blood
নীলা ৰঙৰ তেজ

Ans:- b) deoxygenated blood.
কম অক্সিজেনযুক্ত তেজ

69) Hydrophobia is caused by -
জলাতঙ্ক কোনে কৰে?


a) malarial parasite
মেলেৰিয়া বীজাণুৱে

b) polio virus
পলিও ভাইৰাছে

c) influenza virus
ইনফ্লুয়েঞ্জা ভাইৰাছে

d) rabies virus
ৰেবিজ ভাইৰাছে

Ans:- d) rabies virus.
ৰেবিজ ভাইৰাছে

70) Which gland of our body secretes insulin?
আমাৰ দেহৰ কোনটো গ্ৰন্থিয়ে ইনছুলিন নিঃসৰণ কৰে?


a) Liver
যকৃত

b) Thyroid
থাইৰয়ড

c) Prostate
প্ৰ'ষ্টেট

d) Pancreas
অগ্ন্যাশয়

Ans:- d) Pancreas.
অগ্ন্যাশয়

71) What is the synonym of 'Dear'?


a) Due

b) Close

c) Costly

d) Young

Ans:- c) Costly.

72) What is the antonym of 'Opaque'?


a) Misty

b) Covered

c) Transparent

d) Thin

Ans:- c) Transparent.

73) Fill in the blank with appropriate preposition: 'The examination will commence ___ Monday.'


a) on

b) in

c) with

d) since

Ans:- a) on.

74) What is a bunch of flowers called?


a) Branch

b) Collage

c) Bouquet

d) Flock

Ans:- c) Bouquet.

75) What is a young sheep called?


a) Cub

b) Pony

c) Kitten

d) Lamb

Ans:- d) Lamb.

76) What is the opposite gender of 'Son'?


a) Daughter

b) Daughter-in-law

c) Spouse

d) Spinster

Ans:- a) Daughter.

77) What is the home of lion called?


a) Kennel

b) Stable

c) Shed

d) Den

Ans:- d) Den.

78) The study of animals is called -


a) Biology

b) Anthropology

c) Zoology

d) Botany

Ans:- c) Zoology.

79) What is the plural of 'Sheep'?


a) Sheeps

b) Sheep

c) Sheepes

d) Sheepe

Ans:- b) Sheep.

80) Complete the English proverb:
   'Hope for the best, but prepare for the ___.'


a) most

b) last

c) worst

d) rest

Ans:- c) worst.

81) Which one of the following is collective noun for 'Lions'?


a) Team

b) Herd

c) Pride

d) Army

Ans:- c) Pride.

82) Complete the sentence using correct preposition:
   'We must not confuse dissent ___ disloyalty.'


a) or

b) with

c) for

d) upon

Ans:- b) with.

83) What is the superlative of 'Noisy'?


a) Noisest

b) More noisy

c) Noisiest

d) Noise

Ans:- c) Noisiest.

84) Complete the idiom:
   'Call it a ___.'


a) dave

b) dime

c) dine

d) day

Ans:- d) day.

85) What is the verb form of 'Advice'?


a) Advise

b) Advice

c) Advocate

d) None of these

Ans:- a) Advise.

86) Use the correct determiner to complete the sentence:
   'Mount Everest is ___ highest mountain in the world.'


a) the

b) a

c) most

d) None of these

Ans:- a) the.

87) Use the correct word to complete the sentence:
   'We cannot ___ your offer.'


a) except

b) accept

c) excess

d) access

Ans:- b) accept.

88) What is the superlative of 'Many'?


a) More

b) Most

c) Several

d) Maniest

Ans:- b) Most.

89) What is the past tense of 'Lie'?


a) Lay

b) Laid

c) Lain

d) Let

Ans:- a) Lay.

90) What is the adverb of 'Cool'?


a) Cooly

b) Coldly

c) Coolly

d) Coolie

Ans:- c) Coolly.

91) Simplify:
সৰল কৰা:


-2/3+[3/5+(-5/6)]

a) 8/9

b) -8/9

c) -9/10

d) 2/3

Ans:- c) -9/10

92) Aman's age is three times his son's age. Ten years ago he was five times his son's age. What is Aman's present age?
অমনৰ বয়স তেওঁৰ পুত্ৰৰ বয়সৰ তিনিগুণ। দহ বছৰ আগতে তেওঁৰ বয়স তেওঁৰ পুত্ৰৰ বয়সৰ পাঁচগুণ আছিল। অমনৰ বৰ্তমান বয়স কিমান?


a) 30 years
৩০ বছৰ

b) 45 years
৪৫ বছৰ

c) 60 years
৬০ বছৰ

d) 75 years
৭৫ বছৰ

Ans:- c) 60 years
৬০ বছৰ

93) Half of a herd of deer are grazing in the field and three fourths of the remaining are playing nearby. The rest 9 are drinking water from the pond. Find the number of deer in the herd.
হৰিণৰ দল এটাৰ আধাই পথাৰত চৰি আছিল আৰু বাকীখিনিৰ তিনি-চতুৰ্থাংশই কাষতে উমলি আছিল। বাকী থকা ৯টা হৰিণাই পুখুৰী এটাত পানী খাই আছিল। দলটোত কিমানটা হৰিণ আছিল?


a) 48

b) 72

c) 66

d) 84

Ans:- b) 72

94) If you subtract 1/2 from a number and multiply the result by 1/2, you get 1/8. What is the number?
যদি এটা সংখ্যাৰ পৰা ১/২ বিয়োগ কৰি পোৱা বিয়োগফলক ১/২ৰে পূৰণ কৰা হয় আৰু উত্তৰ হিচাবে ১/৮ পোৱা যায়, সংখ্যাটো কি?


a) 1/2

b) 1/3

c) 3/4

d) 1/4

Ans:- c) 3/4

95) Sum of two numbers is 95. If one exceeds the other by 15, find the bigger number.
দুটা সংখ্যাৰ যোগফল হ'ল ৯৫। যদি এটা সংখ্যা আনটো সংখ্যাতকৈ ১৫ ডাঙৰ, তেন্তে ডাঙৰ সংখ্যাটো কি?


a) 55

b) 60

c) 65

d) 70

Ans:- a) 55

96) 


97) 


98) 


99) 



100) Find the value of 
     x(x-3)+2, if x=1
যদি x=1, তেনেহ'লে x(x-3)+2 ৰ মান কিমান?


a) 0

b) 1

c) 2

d) 3

Ans:- a) 0

লগতে চাওক-




































   DHS Grade IV Previous Years Quetions 2019 Part 2
assam govt job dhs grade 4 previous year question paper

Post a Comment

0 Comments