(Image Source Link - https://pixabay.com/photos/carrots-vegetables-harvest-healthy-2387394/) |
গাজৰৰ বৈজ্ঞানিক নাম Daucus Carota Subsp. sativus আৰু ইংৰাজীত Carrot বুলি জনা যায়। গাজৰ শীতকালত হোৱা শাক জাতীয় উদ্ভিদ, কিন্তু বিজ্ঞান-প্ৰযুক্তিৰ ন ন পদ্ধতিৰে এই গাজৰ বছৰৰ ১২ মাহেই উৎপাদন কৰা হয় আৰু বজাৰত সহজে উপলব্ধ হয়।
গাজৰৰ বহুতো উপকাৰী গুণ আছে। তলত গাজৰৰ উপকাৰিতাসমূহ দিয়া হ'ল -
১/ গাজৰে ৰোগ প্ৰতিৰোধৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে। গাজৰত থকা ভিটামিন চি য়ে আমাৰ শৰীৰত এন্টিবডি গঢ়াত সক্ষম কৰি তুলে।
২/ গাজৰে ডায়েবেটিচ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে।
৩/ গাজৰত থকা পটাছিয়ামে ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণত থকাত সহায় কৰে।
৪/ গাজৰত ভিটামিন k আৰু কেলচিয়াম থাকে। ভিটামিন k আৰু কেলচিয়াময়ে হাড় শক্তিশালী কৰাত সহায় কৰে।
৫/ গাজৰত থকা এন্টিঅক্সিডেন্টে হৃদযন্ত্ৰ সুস্থ কৰি ৰখাত সহায় কৰে।
৬/ গাজৰ চকুৰ বাবে উপকাৰী।
৭/ গাজৰে কৌষ্ঠকাঠিন্য ৰোগৰ বাবে উপকাৰী। গাজৰে কৌষ্ঠকাঠিন্য ৰোগ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে।
৮/ গাজৰে ওজন হ্রাস কৰাত সহায় কৰে।
৯/ ১০০ গ্ৰাম গাজৰত পানী থাকে ৮৮ শতাংশ, চেনী - ৪.৭ গ্ৰাম, চৰ্বি - ০.২ গ্ৰাম, কেলৰি - ৪১, প্ৰটিন - ০.৯ গ্ৰাম।
১০/ গাজৰ তেজৰ বাবে উপকাৰী।
বিঃদ্ৰঃ - এই লিখনিটো সাধাৰণ তথ্যৰ ভিত্তিত দিয়া হৈছে। অধিক তথ্য আৰু সহায়ৰ বাবে চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ গ্ৰহণ কৰক।
গাজৰৰ গুণাগুণৰ সম্পৰ্কে গুৰুত্বপূৰ্ণ লিংক -
- https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-carrots#:~:text=They're%20rich%20in%20beta,also%20good%20for%20your%20eyes
- https://vikaspedia.in/health/nutrition/9979be99c9f0
- https://www.healthline.com/nutrition/foods/carrots
- https://food.ndtv.com/food-drinks/carrot-nutrition-benefits-of-carrot-nutrition-chart-and-more-2168073
Tags:
স্বাস্থ্য
Daisy Rabha
ReplyDelete